ДЕН 15: Преговорите в Анталия завършиха без успех

OFFNews 10 март 2022 в 11:13 5308 19

Снимка АП/БТА

Украйна отваря днес седем "хуманитарни коридора", за да могат цивилни граждани да напуснат обсадените от руските сили градове, включително южното пристанище Мариупол, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс и БТА.

Евакуираните вече са започнали да напускат североизточния град Суми, съобщи областният управител.

Цивилните граждани започнаха напускат украинския град Суми по "хуманитарен коридор" днес след постигнато споразумение за прекратяване на огъня в района, каза управителят на Сумска област Дмитро Живицки. Няколко хиляди души са напуснали обсадения град тази седмица по силата на споразумения с Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари. Хората напускат и близките селища Краснопиля и Тростянец, каза Живицки. "Колоните (за евакуация) тръгват. Прекратяването на огъня е договорено!", каза той.

Oще акценти от деня:

12:00 БЕЗ УСПЕХ НА ПРЕГОВОРИТЕ

! Кулеба: Не е договорено прекратяване на огъня

Външните министри Дмитро Кулеба и Сергей Лавров дадоха отделни пресконференции след края на преговорите в Анталия. Ройтерс предаде думите на Кулеба, че не са се споразумели за никакво прекратяване на огъня и че Лавров не обещава никакви хуманитарни коридори за евакуация на жителите на Мариупол.

Кулеба заяви, че двете страни са се договорили да продължат да полагат усилия за намиране на решение на хуманитарните проблеми на място в Украйна. Той изрази готовност за още преговори в този формат.

Руският външен министър Сергей Лавров също говори след разговора с украинския си колега в Турция.

Той казва, че са "обсъдили най-вече инициативата на нашите турски приятели по отношение на хуманитарните въпроси".

Той повтори руските твърдения, че "цивилни граждани се използват като заложници" от така наречените "сили за териториална отбрана". Те се използват "като жив щит", твърди Лавров.

Лавров заявява, че Русия продължава да работи с хуманитарни коридори за цивилни граждани.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че има две задачи, които трябва да бъдат приоритизирани: организиране на хуманитарен коридор от Мариупол и постигане на 24-часово прекратяване на огъня. Той казва, че се надява руският външен министър Сергей Лавров ще обсъди това с вземащите решения в Кремъл, за да може хуманитарният коридор от Мариупол да започне да функционира, съобщи Би Би Си.

11:00

Започна срещата на външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров в Анталия (Турция).

Снимка: Getty Images

10:00

Три са жертвите - сред тях и едно дете - при удара над детска болница в Мариупол, съобщи зам.-кметът на града. ранени са 17 души. Според руската страна сградата е бивша болница, превърната във военна база.

08:10

Международната агенция за атомна енергия обяви, че е изгубила контакт със системите за следене и в Запорожката АЕЦ в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

21

евтина паркингджийска пропаганда.

23293

20

Стефан

11.03 2022 в 01:15

Населението на Мариупол НЕ ЗНАЕ за хуманитарните коридори. Украинските военни, каквото и да значи това, НЕ му съобщават. Там от седмица няма радиоразпръскване, телевизия, гсм-и. Цивилните напуснали града са няколко десетки, и всъщност са измъкнати от разузнавачите след рейдовете им навътре.


Руснаците имат някой си Леер-3. Това е камион със станция за радиоелектронна борба, и три безпилотни самолета. Това нещо може различни неща, в това число да забива, и да прехваща телефонните мрежи. Е, тия камиони успяват да пуснат смс-и на хиляди телефони, но засега се получава дървено. Никой никога не е използвал такава технология, и никой не знае как е правилно, за да свърши работа.

23293

19

Стефан

11.03 2022 в 00:32

Толкова повече, че въпросния "Азов" е нещо, което даже правителството в Киев смята за крайна измет. Особено след като преди три дни тежко раниха генерал от ВСУ при преговори(!) с тях, та се наложи да им стоварят оперативно-тактическа ракета Точка-У в една от базите.


Сменете модератора, тоя не знае какво прави.

23293

18

Стефан

11.03 2022 в 00:23

Да, в Мариупол напредването на частите на ДНР се забавя заради хилядите цивилни заложници (всъщност населението на града, около половин милион), държани от полка "Азов". Който видимо не се подчинява на ВСУ, но не може да разчита на милост.
Западните квартали са овладени, и започва блокирането на завода Азовсталь.


Изтриването на тия текстове, с нищо няма да промени документите, които неминуемо ще се появят след няколко дни. А виж индулгенция за един вид обективност - могат да бъдат. Модераторе, не се престаравай, правиш лоша услуга на някого.

-8580

16

*квартален

-8580

15

Мечтата на Стефан е за кариерно развитие. От кратален паркинг на Владиславово да се премести да събира билетчетата на летището.

23293

14

Стефан

10.03 2022 в 23:49

Киевският гарнизон усилено прехвърля части към Бориспол. Значи смятат за реално отрязването на града от Левобрежната Украйна.

23293

13

Стефан

10.03 2022 в 23:43

Изюм (югоизточно от Харков) видимо е ослабен достатъчно, защото руската колона пред него, през нощта се е прехвърлила през р. Северски Донец, и е тръгнала на юг.