Ден 12: Жесток обстрел на град Николаев, евакуацията пропадна, нови преговори

Русия се готви за масивна атака срещу Киев, предупреди украинската армия

OFFNews 07 март 2022 в 06:58 6570 3

Днес е 12-ият ден от началото на руското нападение над Украйна. Русия се готви за масивна атака срещу столицата Киев, предупреди украинската армия. 

(Още акценти от деня - по-надолу)

Целта на руските военни е да поемат пълен контрол върху градовете Ирпин и Буча, северозападно от украинската столица. Руските въоръжени сили "се опитват да си осигурят тактическо предимство, като достигнат източните покрайнини на Киев през Броварски и Бориспилски район", твърди украинският генерален щаб.

"Доста голямо количество руска военна техника и войници са концентрирани на подстъпите към Киев", заяви Вадим Денисенко, съветник в министерството на вътрешните работи на Украйна. "Разбираме, че битката за Киев е ключовата битка през следващите дни", добави той.

За днес е насрочен третият кръг от руско-украинските преговори за примирие. Според украинския генерален щаб руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори за масирана атака срещу Киев. Семейство с две деца е било убито при обстрела на град Ирпен в района на Киев. Това обяви кметът на града. Чуждестранни журналисти, които се криеха от атаката, също потвърдиха смъртта на семейството, съобщи Нова тв. Хиляди хора продължават да се опитват да напуснат столицата.

Гражданското летище във Виница, на около 250 километра югозападно от столицата, е било унищожено напълно след попадения на руски ракети. Руската армия фокусира усилията си върху обсада на градовете Харков, Чернигов и Суми. 

Във всички квартали на град Николаев - на пътя на руското настъпление към Одеса, се чуват експлозии, в някои райони няма ток. Руските войски са обстрелвали през нощта жилищните квартали на града от РСЗО „Смерч“. Това съобщи в ефира на "Украйна 24" Вадим Денисенко, информира Униан. 

Атаката с ракетни и артилерийски залпове е започнала тази сутрин около 5:15 ч. киевско време. 

По-рано кметът Александър Сенкевич съобщи, че най-необходимата помощ за Николаев са каските и бронежилетките. По думите му руските нашественици обграждат града от всички страни. 

Още акценти от деня:

20:00

Камион се блъсна нарочно в руското посолство в Дъблин, няма пострадали, шофьорът е арестуван.

16:00

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако Украйна изпълни нейните искания, Русия е готова да прекрати военните действия във всеки момент. Исканията са следните: в украинската конституция да бъде записан неутралният статут на страната; Киев да признае руския суверенитет над анексирания полуостров Крим и да признае независимостта на сепаратистките ДНР и ЛНР.

14:40

Британското министерство на отбраната публикува карта на военните действия, актуална към 7 март на база разузнавателна информация 

13:30

Преговорите днес започват в 16 ч българско време, стана ясно от съобщение на украинските власти.

13:00

Международният съд на ООН започва да разглежда иска на Украйна срещу Русия. Руските представители не участват в изслушването.

11:20

Руска делегация замина за Беларус за третия кръг от преговорите с Украйна, съобщават руските държавни медии.

11:00 Път за евакуация е миниран

Червеният кръст съобщава, че пътят за евакуация от град Мариупол е бил миниран.

10:40

Големият търговец на козметика Sephora затваря магазините си в Русия.

9:55 Някои коридори водят само към Русия и Беларус

Русия обеща хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население. Маршрутите, публикувани от руските власти, показват, че от някои точки на Украйна - като Киев и Харков - коридорите са само в посока Русия и Беларус. Говорител на Володимир Зеленски е нарекъл това "неморално", а британският министър Джеймс Клевърли - "цинично до безкрайност".

9:35 Убит е ръководителят на община Гостомел

Гостомелският съвет съобщи, че е убит председателят на общината в Гостомел Юрий Илич Прилипко. Отбелязва се, Прилипко и двама негови сътрудници са били убити при раздаване на хуманитарна помощ. Руската страна все още не е коментирала тези съобщения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

07.03 2022 в 14:23

Потресаващо просто!

2051

2

Propaganda

07.03 2022 в 13:13

До коментар 01:

Не знам. Вероятно е под масата като белата златка навремето.

Това е типично за родните проруски фашаги: нема ли рубли, нема расия, нема ли расия, нема спам. Криене голямо.

А както ние от ЕВРОПА знаем, сега 1 рубла струва по-малко от 1 макарон, произеден в Китай.

Жалки руски фашисти!!!

-8580

1

Там има много Българи. Къде е Коцето Копейкин сега да ги защитава?