ЧВК `Вагнер` е внесла в Украйна 500 наемници от Сирия, заради езиковата бариера ги ползва за охрана

OFFNews 10 ноември 2022 в 19:03 4280 6

Сирийски наемници

Снимка Almasdarnews

В състава на вносния контингент има бойци, участвали в "Ловци на ИД" и използвани от "Вагнер" в Либия.

Русия е прехвърлила през последните няколко месеца на територията на Украйна над 500 сирийски бойци, наети от Частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин с цел подсилване на боеспособността на руските части в района на Донбас, съобщи британският портал Middle East Eye. Според изданието, обаче, засега наемниците още не са хвърлени в бой, а изпълняват различни логистични и охранителни функции, тъй като имат проблем с координацията и езиковата бариера.

Вносните войници са разхвърлени в района на Луганск и Донецк и Русия им е възложила като цяло задачата да охраняват различни съоръжения от атаките на украинците. В състава на наемническия контингент са включени опитни бойци от проправителствени части в Сирия, които са били подкрепяни, обучени и управлявани от Русия в битката срещу опозиционните сили и групировката "Ислямска държава" (ИД). Те включват 25-та дивизия на Силите за специални мисии, известна като „Тайгър форс“, Пети корпус и Лива ал-Кудс, милиция, съставена предимно от палестински сирийци.

Служител на сирийското правителство, пожелал анонимност, е съобщил пред Middle East Eye, че Русия е вербувала сирийците, включително бивши бунтовници, чрез своите специални сили и прословутия частен военен „доставчик“ „Вагнер Груп“ и ги е прехвърлила в Украйна.

През март руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва е получила повече от 16 000 заявления от хора в страни от Близкия изток, които искат да се включат на страната на руснаците в битките в Украйна. Това обаче беше възприето от много наблюдатели като опит за сплашване на Киев други европейски страни в ранните етапи на конфликта.

Пак през март Middle East Eye съобщи, че в Сирия се разпространяват реклами, които вербуват наемници, обещавайки значителни заплати от около „3000 долара, в зависимост от специфичните умения и опит, които кандидати притежава“. 3000 долара наистина минава за голяма сума в разбитата икономика на Сирия.

Официалният канал в Telegram на „Ловците на ИД“, подкрепяна от Русия група, създадена през 2017 г. за борба с ИД, също отправи призив към кандидатите да се явят в базата им в Хомс за регистрация, за да се бият заедно с руснаците в Украйна. Тогава имаше съмнения, че призивите са измама.

„Сирийците не участват в реалните битки, те основно функционират като логистика близо до фронтовите линии“, твърди сирийски държавен служител, цитиран от британското издание.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи по-рано тази година, че най-малко 300 сирийски бойци са били изпратени в Русия за допълнително обучение, преди да бъдат разположени на терен в Украйна.

Служител на сирийското правителство е заявил пред Middle East Eye, че около 1000 сирийски бойци са били изпратени в Русия за обучение, но само половината от тях са заминали за Украйна. Чиновникът е казал, че основната задача на сирийските бойци е да осигуряват сигурност и защита на районите, контролирани от ЧВК „Вагнер“ и други военни компании за наемане на бойци в Луганск и Донецк, но те могат да бъдат извикани на фронта за битка, ако възникне спешна или неотложна нужда.

От украинска страна са коментирали пред Middle East Eye, че има индикации от бойното поле, че в Украйна са разположени сирийци. Източници, запознати със сирийския набор, твърдят, че сирийците не са стигнали до фронтовата линия поради куп технически проблеми, в частност проблеми, които могат да възникнат при координацията на бойните действия или езикова бариера.

„Те не биха могли да комуникират безпроблемно с колегите си от руските полкове на бойното поле бойно поле и, например, руската артилерия би могла да ги удари“, казва източник, запознат с проблемите на чуждестранните наемници. „Ще има проблеми с поведението, тъй като фронтовата линия е доста голяма зона.“

Сирийският контингент би могъл да служи под знамената на руската компания „Щит“, дъщерна група на „Вагнер“, наричана „Оперативна група Русич“, която си спечели репутация със своята самодекларирана неонацистка идеология по време на разполагането си в Източна Украйна през 2014г.

Наред със съобщенията за сирийско присъствие в Източна Украйна има и съобщения за жертви от страна на наемниците от Сирия. Сирийската обсерватория за правата на човека, активистка група, базирана в Обединеното кралство, която наблюдава конфликта в Сирия, заяви по-рано този месец, че девет бойци от милицията Лива-ал-Кудс и Тайгър Форс са намерили смъртта си на фронта от септември насам. Организацията твърди също, че 2000 сирийски бойци са били включени към отбраната на окупираните от Русия територии на Херсон и Донецк.

Служителят на сирийското правителство твърди, че броят на сирийските жертви е много по-голям от съобщения, като досега поне 50 са убити при украинска ракетна атака.

Русия използваше сирийски бойци и в Либия по време на либийския конфликт от 2019-2020 г., в който те бяха ангажирани като част от групата „Вагнер“ на страната на източния командващ Халифа Хафтар. По същия начин са били използвани от ЧВК и при кланетата в Централноафриканската република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

10.11 2022 в 23:54

А колкото да спазарят някоя козичка успяли ли са да се разберат? :D

10298

5

AntiZ

10.11 2022 в 20:40

Сириец, обучаван от руснак звучи като ням да обучава глух. Долна руска измет.

210

4

Merc

10.11 2022 в 20:27

https://twitter.com/i/status/1590731679089700869

2805

3

Едър Вредител

10.11 2022 в 20:16

Тез амуджи сега ше порят ония от ДНР,щото тик ток спецназа вече ползва жоповете на ЛНР. Ако се сбият ще е заради някоя руска Кончита. Инак на Запад жендъри и прочие руские пидиразъй най мъжкие пидиразъй

1600

2

HolyDiver

10.11 2022 в 20:15

За великата русия май се бие всякаква паплач но не и руснаци. Явно никой не вижда великата руска кауза освен мюслитата, които са с мозък на кокошка и нямат търпение да отидат при алаха

2073

1

Johnny B Goode

10.11 2022 в 20:08

Еврото, православието е в настъпление!