Чомски: Зомби индустрията е продукт на страха в Америка (Видео)

Марина Юнакова 15 февруари 2014 в 17:50 7395 1

Филмовата зомби индустрия е продукт на страха на средностатистическия американец от външна заплаха или нападение, превърнал се в изключителен културен феномен. Това е мнението на американския мислител и политически изследовател Ноам Чомски, споделено във видеолекция пред американски студенти.

"Една от основните идеи в зомби филмите е, че ние всеки момент сме изпрвени пред потенциална заплаха от някакъв ужасен, невиждан враг, като в последната минута ни спасява супергерой или супер оръжие.", казва Чомски. Според него американската история е наситена с такива измислени герои и примери - страхът на американското бяло население от афроамериканските роби, индианското местно население, а в последно време и от мюсюлмансите имигранти в страната.

Друг феномен, който според Чомски е вдихновил филмовата зомби индустрия, е масовата употреба на оръжие в САЩ. Голяма част от населението мисли, че оръжията са им нужни да се предпазят от потенциална опасност, казва той. Опасност, която се превръща в мания.

Американският философ прави сравнение между измислените същества и политическите лидери, като изтъква, че това е същинската интерпретация на зомби индустрията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!