Чехия разкри как действа руското разузнаване - Москва готви Коминтерн в ЕС

OFFNews 19 септември 2015 в 07:32 20419 54

Снимка sxc.hu

Русия се опитва да създаде нов Коминтерн в страните членки на ЕС, базиран на концепцията на Александър Дугин за неоевразийството, и за целта активира пропагандни и шпионски мрежи в Европа. Това се посочва в официалния годишен доклад на чешката контраразузнавателна служба BIS.

Конкретно в Чехия руската агентура разчита не толкова на симпатията на гражданите към политиката на Кремъл, а на негативните нагласи към САЩ, ЕС, НАТО и демократичните ценности, пише в доклада.

Кои са полетата на действие на руските специални служби? Енергетика, пропаганда, влияние сред руската емиграция, влияние сред гражданите на ЕС, за да "симпатизират" на политиката на Кремъл.

Постоянно фиксираме на територията на Чешката република доста сътрудници на руските специални служби - част от тях работят в посолството на Русия. Руснаците се интересуват от чешката ядрена енергетика, те са на мнение, че битката за енергетиката не е загубена, коментира прессекретарят на BIS Ян Шуберт.

Руското разузнаване нанася вреди не само на интересите на Чехия, а и на НАТО и ЕС, категорични са от BIS.

Москва активно работи с руската емиграция, като създава и контролира различни движения и обществени структури в Чехия. Целта е руснаците, лоялни на разузнавателните центрове в Москва, да представят диаспората при различни политически и обществени събития в Чехия.

За руските спецслужби работят и чехи: част от тях за пари, други - на идеологическа основа.

Москва активно използва чешки политици, общественици и журналисти. Причината е - чехите да повярват, че пропагандните послания и предателските действия са извършени от техни сънародници, а не от руснаци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!