Брюксел забранява движението на стари дизелови автомобили от 2018 г.

OFFNews 28 септември 2017 в 11:20 16391 1

Брюксел забранява движението на стари дизелови автомобили от началото на следващата година. 

Забраната ще обхване дизеловите автомобили, произведени преди 1997 година. От 2019 г. в града няма да могат да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Мярката ще бъде въведена и в други градове в страната. 

Досега такива ограничения бяха въведени единствено в част от Антверпен. 

Спазването на правилата ще се следи с камери, а нарушителите, ще бъдат глобявани, ако бъдат засечени да шофират автомобил от забранителния списък.

За момента няма данни за това как промените се отразяват на качеството на въздуха. Проучвания обаче показват, че 87 на сто от белгийците не одобряват новите забрани. 

От началото на тази година в Белгия официално спря продажбата на бензин А95 и вместо това по бензиностанциите се предлага гориво А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. Целта на промяната е намаляване на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели.

Според директива в ЕС до 2020 г. поне 10 на сто от енергията, използвана от превозните средства, трябва да бъде набавяна от възобновяеми източници. Това изискване е свързано с опазването на природата, но данните от Белгия показват, че едва около 30 на сто от превозните средства в страната се движат с бензин, а основната част ползват дизел - най-мръсното от масовите горива. 

Забрани за използване на дизелови автомобили ще бъдат въведени до 2025 г. и в Париж, Мексико сити, Мадрид и Атина. Кметовете на тези градове ще промотират използването на алтернативни возила, колоезденето и ходенето пеша.

Властите в Мюнхен и Щутгарт също обявиха, че работят по идеята за забрана на използването на транспортни средства с дизелово гориво. 

Великобритания пък е решила да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!