Британското правителство публикува законопроекта за скъсване на връзките с ЕС

OFFNews 13 юли 2017 в 15:55 5363 0

Британското правителство публикува законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните връзки с Европейския съюз. 

Законът, известен като "Закон за отмяната", е основна част от плана за напускане на ЕС до 2019 г. В него е включено анулиране на договора, с който страната е станала член на ЕС през 1972 г. и прекратяване на участието на Великобритания в законодателството на ЕС.

Това е един от най-важните закони, преминали през парламента. Той е значима част от процеса за Брекзит, коментира ресорният министър Дейвид Дейвис, цитиран от БТА. 

Британското правителство публикува към законопроекта и три доклада със становища, в които се посочва, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС. 

Прокарването на закона в парламента ще бъде решаващо за премиера Тереза Мей. 

Прокарването на законодателството в парламента може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей. 

Очаква се законът да бъде подкрепен веднага от депутатите от Консервативната партия, които поддържат Брекзит. Останалите обаче е възможно да поискат отстъпки за смекчаване на условията за излизането на страната от ЕС. 

Ако партията не бъде единна при гласуването на закона, като се има предвид и крехкото мнозинство, това ще постави под съмнение способността на Мей да договори условията за Брекзит. 

Опозиционната Лейбъристка партия вече обяви, че ще отхвърли законопроекта, ако той не отговаря на поставени от нея условия, в това число и гаранции за правата на работниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови