Британски учени съхраниха дигитална информация в ДНК

Последна промяна на 28 януари 2013 в 15:06 2129 1

ДНК
ДНК

Британски учени успяха да съхранят сонетите на Шекспир и видео от речта на Мартин Лутър Кинг в синтетично ДНК.

Учените успели да запаметят още снимка и PDF файл с научен труд, като цялото количество съхранена информация била 739 KB. Запаметените файлове могат да се изтеглят от носителя и да се възстановят на 100%.

Според британските учени новият метод ще позволи съхраняването на цялата информация, която има в света – около 3 млрд. терабайта, на повърхност с размерите на длан.

За съхраняването на информацията британците използвали конвертиране на бинарни нули и единици в 4-буквения код на ДНК. По този начин се създава синтетично ДНК, а молекулите се четат от специални машини, обясняват учените. Въпреки напредъка на технологиите, трябва още много работа, преди да излезе на масовия пазар, посочиха те.

В момента извличането на съхранените данни отнема около две седмици, но се очаква това време скоро да бъде значително намалено, допълват те.

Британските учени увериха, че не възнамеряват да работят с реално ДНК, макар че на теория е възможно, нито да създават нова форма на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2013 в 15:09

Браво, юнаци! А код против смущения сложихте ли? Че като знае дедо ви поп каква е честотата на грешките в репликацията на ДНК, информацията далеко няма да стигне.
 
X

Парламентът на живо