От Ню Йорк до Лондон за час с вакуумен влак (видео)

Елица Мартинова 14 юли 2012 в 12:53 2848 0

Американският инженер Дарил Остер е разработил проект за свръхскоростен вакуумен влак, който може да превози пътниците от Ню Йорк до Лондон за един час.

Едва ли има човек, който не е гледал „Седморката на Блейк” и не си е мечтал да има една от гривните за телепортиране - просто натискаш копчето и се пренасяш, където си пожелаеш.

Желанието за скоростно пътуване вече не е просто мечта. С изобретението на Остер ще можем да стигаме от Лондон до Ню Йорк за час и да обиколим света само за четвърт денонощие.

Изобретението на Остер представлява капсула, която може да транспортира 6 човека.

Придвижването се осъществява през вакуумна тръба с диаметър 1,5 метра. Максималната скорост на т.нар. „VacTrain” е 6500 км/h.

Задвижването става  на принципа на магнитната левитация:  ако въздухът пред влака се отнеме, то той ще тръгне с висока скорост, бутан от въздуха зад него.

Всъщност, принципът на технологията съвсем не е нов. Вакуумното прuдвижване се използва в администрацията на големи компании за светкавичен пренос на документи.

Конструкцията на Остър позволява да се изгради под земя или под вода, което би облекчило транспорта в световен мащаб.

Цената на технологията е изненадващо изгодна. Построяването на такъв тип транспортни системи би струвала едва една десета от цената на свръхскоростните влакове и една четвърт от разходите по строеж на магистрала.

До момента Дарил Остер е продал над 60 патента за своята технология, като 12 от тях са купени от Китай.

Повече информация за "VacTrain":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!