Брекзит може да застраши „Игра на тронове“

Кристияна Атанасова 23 юни 2016 в 16:00 7710 2

Ако политическите, търговските и икономическите въпроси, свързани с референдума във Великобритания, не ви вълнуват, то може би тези около любимия ви сериал ще ви развълнуват. Публикация на британския "Индипендънт" разказва каква е връзката между т.нар. Брекзит и "Игра на тронове".

Ако бъде решено Великобритания да напусне ЕС, то тя ще повлече и Северна Ирландия със себе си, а там основно е базиран сериалът.

Това може да се окаже проблем за поредицата, защото за заснемането се изразходват много средства, а продукцията разчита и на финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Фондът има за цел да стимулира икономическия растеж в държавите в ЕС, а всяка година продукцията осигурява голям брой работни места в Северна Ирландия, Испания и други държави .

С по-нисък бюджет ще бъде доста сложно да се снимат чудовищни сцени, като тази от миналата седмица в епизода „Битката на копелетата“, ще има непрекъснати сметки дали шоуто трябва да снима много от сцените си във Вестерос в други държави.

Да, „Игра на тронове“ е много голяма продукция и най-вероятно ще намери начин да заобиколи този проблем. Заплахата от Брекзит за чуждестранните телевизионни и филмови продукции обаче остава реална.

Пред Foreign Policy Питър Чейс, който е старши сътрудник в германския фонд „ Маршал“ в Брюксел, сподели, че ако Великобритания напусне ЕС, със сигурност ще подложи на риск финансирането на продукции като „Игра на тронове“ и други, тъй като кралството ще загуби средствата от европейски програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови