Богати руснаци бягат в Дубай, за да избегнат санкциите

OFFNews 05 май 2022 в 13:42 3669 4

Снимка Getty Images

Дубай се превърна в убежище за богати руснаци, които бягат от последиците от западните санкции заради войната в Украйна.

Безпрецедентно много руски милиардери и предприемачи пристигат в Обединените арабски емирства (ОАЕ), твърдят бизнес лидери пред Би Би Си. През първите три месеца на 2022 г. покупките на имоти в Дубай от руснаци са нараснали с 67%.

ОАЕ не са налагали санкции на Русия и не са критикували инвазията ѝ в Украйна. Страната предоставя визи на руснаци, които не са обект на санкции, за разлика от много западни държави. Смята се, че стотици хиляди души са напуснали Русия през последните два месеца, въпреки че точни данни не са налични. Според руски икономист 200 000 руснаци са напуснали страната през първите 10 дни след началото на войната.

Компанията Virtuzone, която помага на фирми да започнат дейност в Дубай, отбелязва огромен прилив на руски клиенти. "От началото на войната получаваме пет пъти повече запитвания от руснаци - казва главният изпълнителен директор Джордж Ходжейдж. - Те се притесняват от икономическия срив, който предстои. Ето защо се местят тук, за да подсигурят богатството си."

Напливът на руски граждани е увеличил търсенето на луксозни вили и апартаменти в Дубай. Агенциите за недвижими имоти съобщават за рязък ръст на цените на имотите, тъй като пристигащите руснаци търсят да закупят жилища. Базираната в Дубай агенция за недвижими имоти Betterhomes установява, че покупките на имоти от руснаци са се увеличили с две трети през първите три месеца на 2022 г. Друга агенция за недвижими имоти, Modern Living, е наела много рускоговорящи агенти, за да отговори на нарастващото търсене. Главният изпълнителен директор Тиаго Калдас заявява, че получават многобройни обаждания от руски граждани, които искат незабавно да се преместят в Дубай.

Много мултинационални компании и руски стартиращи предприятия също преместват служителите си в ОАЕ. Фуад Фатулев е съосновател на WeWay - компания за блокчейн технологии, която има офиси в Русия и Украйна. След избухването на войната той и партньорите му преместват стотици служители в Дубай.

"Войната оказа огромно въздействие върху нашите операции. Не можехме да продължим [по старому], тъй като трябваше да преместим стотици хора извън Украйна и Русия", казва Фуад, който е руски гражданин. Той допълва, че са избрали ОАЕ, тъй като страната предлага безопасна икономическа и политическа среда за осъществяване на бизнес.

Той казва, че руските предприятия се изнасят, тъй като работата им е изключително трудна заради санкциите. Предизвикателството е още по-сериозно за компаниите, които работят с международни клиенти и марки, тъй като повечето западни фирми са прекъснали връзките си с базирани в Русия предприятия, добавя Фуад.

Световни фирми като Goldman Sachs, JP Morgan и Google, които закриха офисите си в Русия, също преместват част от служителите си в Дубай.

На руската централна банка е забранено да използва милиардите чуждестранни резерви, които се държат в чуждестранни банки. Някои руски банки бяха извадени от системата за финансови съобщения Swift. За да защити резервите си, руското правителство въведе капиталови ограничения и забрани на гражданите да напускат страната с повече от $10 000 в чуждестранна валута. Тъй като се затрудняват да превеждат пари в брой, много руски купувачи извършват плащания в криптовалути. Някои имат посредници.

Държавите от Персийския залив, включително ОАЕ и Саудитска Арабия, отхвърлиха призивите на западните правителства да наложат санкции на Русия. Абу Даби е една от трите държави, заедно с Китай и Индия, които се въздържаха при гласуването в Съвета за сигурност на ООН през февруари за осъждане на нахлуването на Русия в Украйна. Тя се въздържа и при гласуването в Общото събрание на 7 април за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

Нарастването на руските инвестиции се случва само няколко месеца, след като ОАЕ бяха включени в "сивия списък" на Групата за финансови действия (FAFT), световен орган за наблюдение на финансовите престъпления. Това означава, че страната е изправена пред засилено наблюдение на усилията ѝ за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Правителството на ОАЕ твърди, че е предприело значителни мерки за регулиране на входящите инвестиции, и заяви, че остава ангажирано да работи в тясно сътрудничество с FAFT в областите, в които е необходимо подобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

3

IvanGrozn

05.05 2022 в 14:50

Вземи прочети статията https://offnews.bg/nashite-avtori/koe-ne-e-iasno-775508.html, жалък путински плужек!

14469

1

случайно прочетох

05.05 2022 в 14:29

Само насам да не идват, ако са с манталитета на мамашите по ченоморието!
 
X

Да помогнем на украинските деца!