Блумбърг осигурява парите, които ООН губи при оттеглянето на САЩ от споразумението за климата

OFFNews 03 юни 2017 в 20:11 5983 3

Блумбърг осигурява парите, които ООН губи при оттеглянето на САЩ от споразумението за климата

Снимка Туитър

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше на изненадващо посещение в Париж, където се срещна с френския президент Емануел Макрон.

Причината е заявката на американския президент Доналд Тръмп САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата, съобщава БНТ.

Блумбърг е уверил Макрон, че въпреки решението на Вашингтон да напусне споразумението за климата, страната му ще изпълни ангажиментите си. Милиардерът, който е специален пратеник на ООН за климатичните промени, изтъкна, че емисиите на парниковите газове зависят повече от гражданите, градовете и бизнеса, отколкото от федералното правителство.

Американското правителство може и да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, но не и американският народ, заяви Майкъл Блумбърг.

Искам светът да знае - Съединените щати ще изпълнят парижките договорености и чрез партньорство между градове, щати и бизнеса ще се стремим да останем част от този процес, каза още той.

Блумбърг обяви, че собствената му фондация ще координира американските усилия и ще осигури 15-те милиона долара, които секретариатът на ООН по климатичните промени губи при оттеглянето на Вашингтон. Парижкото споразумение е необратимо, увери домакинът Макрон след срещата, на която присъства и кметът на Париж Ан Идалго.

"Правителството на една голяма страна се отказа от ангажиментите си по климата, но едно правителство не обобщава цяла нация. Появиха се нови политически, икономически и граждански актьори. Възникват хиляди обещаващи инициативи и ние ще ги подкрепим и ще се борим на тяхна страна. Това, което можеше да ни отслаби, ще ни направи по-силни", заяви френският президент.

Той се срещна и с индийския премиер Нарендра Моди, който го увери, че Индия е готова и да отиде и по-далече от Парижките споразумения. Голяма част от разговорите беше посветена на климатичните промени.

Междувременно Макрон направи фурор в Туитър, след като негова перифраза на изказване на Тръмп, събра близо 400 хил. харесвания и около 300 хил. споделяния. "Да направим планетата ни отново велика", написа Макрон, използвайки предизборния лозунг на Тръмп за Америка. 

Посланието беше разпространено и на английски - прецедент в практиката на Елисейския дворец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

04.06 2017 в 09:59

Каква да е, едва ли някой може да преброи всички възможни далавери. Но тая работа вече си стана пълноценна война. "Черния" капитал, доколкото нефта е черен, срещу "зеления", доколкото някаква друга енергетика може да бъде зелена.
И това е само началото, защото после ще се сетят че пластмасите могат да се правят не само от нефт, а и от коноп, а много неща изобщо няма нужда да бъдат пластмасови. И това също е тежкотонажна химия, така че интересите са чудовищни.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша