Блокираха руския еквивалент на Facebook

Вероника Шербанова 24 май 2013 в 12:12 4999 1

Руският еквивалент на Facebook
Руският еквивалент на Facebook "В контакте"

Най-популярната руска социална мрежа „В контакте“ беше блокирана заради обвинение в разпространение на детска порнография в нея.

Според представители на Федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации сайтът е попаднал в черния списък случайно.

От 1 ноември миналата година в Русия има автоматизирана информационна система, която отсява сайтовете, в които има забранено съдържание, и позволява те да бъдат идентифицирани по-лесно, обяснява Владимир Пиков от службата за надзор. По думите му служител е направил грешка и така социалната мрежа е попаднала сред сайтовете в черния списък.

В момента влизането в социалната мрежа вече е възможно. 

Въпреки обясненията за причините за блокирането на "В контакте" обаче остава притеснението за натиск на властта върху социалната мрежа, в която влизат много от противниците на руския президент Владимир Путин.

През последните месеци контраразузнаването оказва натиск върху собственика на „В контакте“ Павел Дуров за блокиране на форумите, в които в края на 2011 г. започна организацията на протестите срещу Путин.

Преди месец Дуров попадна в пътен инцидент, при който пътен полицай беше леко ранен. 28-годишният Дуров отрече обвиненията и след като получил призовка да се яви, за да даде показания, той напуснал страната. Никой не е виждал на публично място собственикът на „В контакте“ от 24 април до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови