Близкият Изток е най-смъртоносният регион в света за журналисти

Борислава Бибиновска 22 ноември 2012 в 17:20 1364 0

Рекорден процент на убити журналисти
Рекорден процент на убити журналисти

През 2012 г. над 100 журналисти са загинали по време на работа в конфликтни зони по света. Това гласи доклад на Международния институт за печата (МИП).

Докладът, озаглавен „Обзор на смъртността", сочи, че това е най-високият брой на смъртни случаи на журналисти, намиращи се в епицентъра на военни действия от 1997 г., откакто организацията започва да води подобна статистика.

МИП отбелязва, че данните се отнасят както за нещастни случаи с журналисти, така и за умишлени убийства.

Близкият Изток е най-смъртоносният регион в света за журналисти. Африка е на второ място -тази година 27 журналисти са изгубили живота си там.

Според проучването най-опасната страна за журналисти е Сирия. Тази година там са загинали около 36 журналисти. Повечето журналисти са убивани с цел да се предотврати разпространението на информация.

На второ място в черната статистика се нарежда Сомалия. В доклада се посочва, че голяма част от журналистите са убити умишлено. 16 журналисти са били убити там тази година.

Мексико, Пакистан и Филипините също са в списъка на най-опасните места за медиите. Седем журналисти са били убити тази година в Мексико. Петима са били убити в Пакистан и Филипините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови