Бизнесмен получи 20 г. затвор за далавери при строежа на резиденцията на Путин

OFFNews 28 юни 2022 в 18:14 4707 0

бизнесмен

Снимка ТАСС

Дмитрий Михалченко

Бизнесменът Дмитрий Михалченко е признат за виновен в присвояване на средства по време на строителството на резиденцията на руския президент Владимир Путин в Ново Огарьово. Втори западен военен съд осъжда бизнесмена на 20 г. в колония със строг режим. През 2018 г. той вече е получил присъда по дело за контрабанда, съобщи Би Би Си.

Бизнесменът ще трябва да плати и глоба от 1 млн. рубли. За останалите петима обвиняеми прокуратурата поиска между 8 и 18 г. затвор.

Всички подсъдими по делото са признати за виновни за кражба на бюджетни средства в големи размери. Бившият генерален директор на холдинга "Форум" Михалченко, както и бившият директор на ФГУП "Атекс" на Федералната служба за охрана на Русия (ФСО) Андрей Каминов и бившият ръководител на компанията "Стройфасад" Сергей Литвинов, са обвинени в създаването, управлението и участието в организирана престъпна група със злоупотреба с власт.

Наказателното дело за присвояване на средства по време на строителството на резиденцията на руския президент в Ново-Огарьов е образувано през 2017 г. Разследването е завършено през 2018 г.

Самият Михалченко е арестуван през 2016 г. по дело за контрабанда на алкохол. След това стана ясно, че следователите го обвиняват и в присвояване на средства по време на строежа на резиденцията на Путин. По това дело той не се признава за виновен, а по първото дело се признава за виновен частично.

Съдът осъжда Каминов на 15 г. в колония със строг режим и глоба от 900 000 рубли.

Бившият началник на Службата за инженерно-техническо осигуряване (СИОТО) на ФСО на Русия генерал-лейтенант в оставка Игор Василиев и началникът на един от отделите на същата служба полковник Дмитрий Улитин са осъдени съответно на 6 г. и 5 г. в колония с общ режим, глоба от 500 000 рубли и лишаване от звание.

Съдът осъжда други двама обвиняеми - Литвинов и един от бившите ръководители на компанията "Климат Проф" Борис Малцев - съответно на 11 г. в колония със строг режим и глоба от 600 000 рубли и на 3 г. в колония с общ режим и глоба от 500 000 рубли. Литвинов се признава за виновен и сключва споразумение за сътрудничество в хода на досъдебното производство.

Близки отношения с ръководството на ФСО

Според разследването Михалченко, който имал близки отношения с ръководството на руската Федерална служба за сигурност, ги използвал, за да получава непрекъснато бюджетни средства при изпълнението на държавни поръчки с цел да се обогати.

Съдът възстанови над 1,2 млрд. рубли от всички осъдени по граждански иск, предявен от ФСО за нанесени материални щети.

Както заявиха представители на прокуратурата в съда, Михалченко е създал престъпното сдружение през 2011 г.

Според тях през 2014-2015 г. той е откраднала 1 милиард 267 милиона рубли при изпълнението на държавната поръчка за изграждане на съоръжения на президентската резиденция. Тази сума е част от аванса, изплатен на ФГУП "Атекс" по силата на държавен договор, сключен с ФСО, за изграждането на приемна, хотел със спортна зала, комендантство, гараж, хангар за съхранение на паркова техника, контролно-пропускателен пункт и други съоръжения на "Огарьово-53" (името на президентската резиденция).

Според прокуратурата оборудването и материалите са били закупени на завишени цени.

По-специално според обвинителите разходите за вентилационно и климатично оборудване са били увеличени многократно, а при облицоването на приемната с естествен гранит някои материали са били заменени с по-евтини.

Според държавните обвинители за изпълнението на работата Михалченко е ангажирал контролирани от него организации, чиито ръководители са се съгласили да прехвърлят 15% от стойността на договорите на холдинга "Форум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews