Бягство от Урожайне. Видео показа как руските окупатори отстъпват в паника, пеша, на бегом

OFFNews 16 август 2023 в 16:06 5917 4

Снимка УНИАН

Украинско знаме се развя над село Урожайне в Донецка област, след като бойци от 35-та самостоятелна бригада на морската пехота влязоха в селото и прогониха оттам руснаците. Часове след превземането на селото, обаче, вирусно стана видео, разпространено от украинската страна, на което се вижда как част от руснаците буквално панически напускат Урожайне с джипки, а тези, които нямат джипки и не разполагат с транспорт се отдалечават от селото пеша, също в паника и на бегом.

„Военнослужещите от 35-та самостоятелна бригада на морската пехота "Михаил Остроградски, заедно с братята от 38-ма самостоятелна бригада на морската пехота, както и с участието на други части на ВСУ, като част от контранастъпателните действия, освободиха поредното населено място – Урожайное в Донецка област“, ​​написаха на старницата си представители на бригадата.

В кадри от публикуваното видео от Урожайне се вижда как бойците засипват окупаторите с обстрел от различни оръжия и ги причинява да отстъпват в паника. Кадрите с дрон от птичи поглед, показват обаче и напълно разрушените от войната, донесена от Русия, улици на града. На финала има хепиенд, украински войници издиган синьо.жълтото знаме над разрушен паметник.

Село Урожайне в района на Волноваха в Донецка област, където преди пълномащабната война са живели по-малко от 2000 души, беше окупирано от руските нашественици през март 2022 г. Селището е разположено на десния бряг на река Мокрие Яли, за чието форсиране от украинските сили стана известно по-рано тази седмица.

Преди няколко дни започнаха да се появяват съобщения за прогонване на руските нашественици от ключови позиции в Урожайное, близо до наскоро освободения Старомайорске. Министерството на отбраната съобщи тогава за частичен успех в района, но не разкри подробности. Сутринта на 16 август заместник-министърът на отбраната Хана Маляр съобщи, че Урожайне е освободено от нашествениците.

Село Урожайне се смята за стратегически важно югоизточно селище, което украинските войници отвоюваха в продължение на няколко дни в рамките на контранастъпление. Вчера руснаците направиха опит да си върнат позициите там, но претърпяха загуба и се изтеглиха. Въпросното село според военни анализатори представлява отличен плацдарм за развиване на настъпление в няколко различни посоки - към Мариупол, Бердянск или през Токмак към Мелитопол. Още по-важното обаче е друго - от Урожайне ВСУ вече са близо до прекъсването на сухопътната логистика и жп линиите за снабдяване на Крим. В случай че това бъде постигнато единствената връзка между Русия и полуострова би останал мостът през Керченския пролив, който напоследък е мишена за надводните дронове на СБУ.

Вижте как беше освободено Урожайне:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

16.08 2023 в 17:29

Бягат като орки пред копитата на конницата на Рохиримите :)

12407

1

Bad Horse

16.08 2023 в 16:56

Касетъчните муниции се оказаха изключително добри за прочистване на окопи, кой да предположи...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки