ВСУ освободи стратегически важно село по пътя към Азовско море

OFFNews 16 август 2023 в 13:27 9841 4

урожайно
Урожайно.

Украинските военни са освободили Урожайне в Донецка област от руските окупатори по време на контраофанзивна операция.

Това съобщи заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

"Урожайне е освободено. Нашите защитници се укрепват по достигнатите позиции. Настъпателните действия продължават", съобщи Маляр.

Наскоро тя съобщи, че украинските военни имат частичен успех по посока на село Урожайне в Донецка област, което се намира в близост до освободеното по-рано село Старомайорско. Противникът изпитва логистични проблеми там, поради постоянния обстрел от страна на ВСУ.

Село Урожайне се смята за стратегически важно югоизточно селище, което украинските войници отвоюваха в продължение на няколко дни в рамките на контранастъпление. Вчера руснаците направиха опит да си върнат позициите там, но претърпяха загуба и се изтеглиха. Въпросното село според военни анализатори представлява отличен плацдарм за развиване на настъпление в няколко различни посоки - към Мариупол, Бердянск или през Токмак към Мелитопол. Още по-важното обаче е друго - от Урожайне ВСУ вече са близо до прекъсването на сухопътната логистика и жп линиите за снабдяване на Крим. В случай че това бъде постигнато единствената връзка между Русия и полуострова би останал мостът през Керченския пролив, който напоследък е мишена за надводните дронове на СБУ.

В момента край Урожайне нашите защитници нанасят артилерийски удари по идентифицирани вражески цели и водят контрабатарейна борба, заяви говорителят на Генералния щаб на ВСУ Андрей Ковальов по време на телемаратон.

Освен това по направление Бахмут силите за украинската отбрана продължават настъпателните операции южно от града. Там продължават тежките боеве.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Терицио

16.08 2023 в 23:06

Супер, надявам се успехите да продължат и да се ускорят!

-529

3

6екеr4о

16.08 2023 в 13:56

Прекрасни новини!

Вчера си купих монети от 2 евро от Литва: "Заедно с Украйна" и от Латвия: "Слава на Украйна", подкрепата е всяческа!!!

2550

2

alfakentavur

16.08 2023 в 13:44

Браво, напред!

318

1

Valioka

16.08 2023 в 13:40

Героем слава!...