Принцеса Хая от Дубай поиска защита срещу принудителен брак

OFFNews 31 юли 2019 в 16:29 7128 0

Снимка Ройтерс

Съпругата на емира на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум – принцеса Хая, поиска от Върховния съд в Лондон да се възползва от мярка за защита срещу принудителен брак, съобщава Би Би Си.

Този месец беше съобщено, че тя се крие в Лондон и че се страхува за живота си. Разглеждането на случая започна във Върховния съд в Лондон във вторник.

Какво се случи във Върховния съд?

Принцеса Хая поиска попечителство над децата си, с които тя напусна Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и заповед за защита срещу принудителен брак и насилие.

Подробностите във връзка с поисканата от принцеса Хая мярка за защита не са известни. Не е ясно дали тя е свързана със самата принцеса, която е омъжена за емира на Дубай от 2004 г., или с едно от двете им деца, 11-годишна дъщеря и 7-годишен син.

Емирът на Дубай, от своя страна, настоя чрез адвокатите си децата да се върнат в ОАЕ. Също така той поиска съдът да ограничи докладването на подробности относно исканията по делото. Съдиите отхвърлиха искането му, като посочиха, че има обществен интерес по делото.

Принцесата и емирът публикуваха комюнике, с което потвърждават, че са две страни в съдебна процедура. "Тази процедура е свързана с благоденствието на двете ни деца, а не с въпрос за развод или финансови въпроси", се отбелязва в комюникето.
Предвидено е изслушването пред Върховния съд да продължи и днес.

Интересите на принцеса Хая защитава Фиона Шакълтън – същата адвокатка, която защитаваше интересите на принц Чарлз по време на развода му с принцеса Даяна. 70-годишният Мохамед бин Рашид Ал Мактум е представен от адвокатката Хелън Уорд, която защитаваше британския режисьор Гай Ричи по време на развода му с Мадона.

Коя е принцеса Хая?

Хая е дъщеря на йорданския крал Хюсеин и третата му съпруга кралица Алия и полусестра на настоящия крал на Йордания - Абдула II. Родена е през 1974 г. Завършва Оксфордския университет със специалност "Философия, политически науки и икономика". В миналото е била професионална състезателка по конна езда, член е и на Международния олимпийски комитет.
През 2004 г. се омъжва за днес 70-годишния Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

45-годишната принцеса Хая първоначално избяга в Германия, за да се опита да потърси убежище там, но този месец стана ясно, че тя е в Лондон.

Смята се, че принцесата има намерение да остане във Великобритания. Ако съпругът ѝ обаче поиска тя да се върне в Дубай, това може да причини дипломатическо главоболие за Великобритания, която има тесни връзки с Обединените арабски емирства (ОАЕ).

След като съпругата му избяга, шейх Мохамед написа гневно стихотворение, обвиняващо неназована жена в предателство, и го публикува на страницата си в Instagram.

Източници, близки до принцесата, казват, че по-рано този месец тя е открила смущаващи факти за завръщането на една от дъщерите на шейха - принцеса Латифа, която се опита да напусне емирството преди година.

Според източниците принцеса Хая е разбрала много информация, свързана със случая, и е била подложена на все по-голям натиск от семейството на съпруга си.

Латифа избяга по море с помощта на французин, но малко след това бе задържана край бреговете на Индия и бе върната в Дубай. Тогава принцеса Хая защити репутацията на Дубай, твърдейки, че Латифа е била уязвима и сега е в безопасност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови