Безос предложи 2 млрд. долара на НАСА, ако сключат договор за мисия на Луната

OFFNews 27 юли 2021 в 09:46 2213 0

Снимка Twitter/Blue Origin

Бизнесменът и милиардер Джеф Безос предложи да покрие до 2 милиарда долара разходи на НАСА, ако американската космическа агенция възложи на компанията му Blue Origin договор за създаване на космически кораб за кацане на астронавти на Луната, предаде Ройтерс.

През април НАСА сключи с конкурентния на Безос милиардер Илон Мъск, който е и създател на SpaceX, договор за 2,9 млрд. долара за изграждане на космически кораб, с който астронавти да стигнат до лунната повърхност през 2024 г., отхвърляйки офертите на Blue Origin.

Тогава агенцията се аргументира с недостиг на собствено финансиране и доказания опит на SpaceX за орбитални мисии. В писмо до НАСА Безос заявява, че компанията му Blue Origin е готова да плати до 2 милиарда долара за орбитална мисия за проверка на технологията му.

Blue Origin иска договор с фиксирани цени и ще покрие всички разходи за развитие на системата.

Според Безос без конкуренция краткосрочните и дългосрочните лунни амбиции на НАСА ще се забавят и в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националния интерес. Говорител на НАСА заяви, че агенцията е била запозната с писмото на Безос, но отказа да коментира допълнително.

Преди да избере SpaceX, НАСА поиска предложения за космически кораб, който да изпрати астронавти до лунната повърхност по програмата си Артемида. С полета хора ще стигнат до Луната за първи път от 1972 г. 

Предложението на Безос идва няколко дни, след като той с още трима души отлетя до ръба на космоса на борда на совалката си New Shepard.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови