Белгийският транспортен министър подаде оставка заради лоша охрана на летищата

OFFNews 15 април 2016 в 13:34 2108 0

Белгийският транспортен министър Жаклин Галан подаде оставка след доклад, според който тя е игнорирала предупреждения за пропуски в сигурността на летището в Брюксел преди атентата на 22 март. 

Засекретеният доклад на ЕК от миналата година беше публикуван тази седмица. Предполага се, че Галан е разполагала с данните от доклада, но не е подала информацията към правителството. 

Документът разглежда сигурността на летищата в т.нар. стерилни зони - след регистрацията и проверките за сигурност на пътниците. Целта на проверките е да се установи доколко в тези зони могат да се внасят опасни вещества и предмети. 

Докладът беше оповестен по-малко от месец след атентата на летище "Завентем", последван от атака в метрото, загинаха 35 души, а стотици бяха ранени. 

Междувременно бяха уволнени и няколко служители на летището с достъп до пилотските кабини на самолетите, за които има предположения за връзки с "Ислямска държава". 

Дни след атентатите в белгийската столица оставки подадоха и министрите на вътрешните работи и на правосъдието, но премиерът Шарл Мишел отказа да приеме оставките им. 

Преди дни оставка подаде и федералният министър по образованието и културата Жоел Милке, която ще бъде съдена заради съмнения, че е назначила в кабинета си служители, които са работили в предизборната ѝ кампания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews