Белгия започва проверка в заводa на Астра Зенека

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 10:08 2145 0

Белгийската агенция по лекарствата започва проверка в местния завод на "Астра Зенека" край Шарльороа, за да установи причините за липсващите количества ваксини срещу КОВИД-19, съобщи БТА.

Проверката е по настояване на Европейската комисия и е била разпоредена от белгийския здравен министър Франк Ванденбрук. В оценката ще участват представители на Белгия, Холандия, Италия и Испания. В следващите дни предстои да бъде изготвен доклад.

Комисията вчера уточни, че миналата есен с "Астра Зенека" са били сключени предварителни споразумения и договори за доставка в ЕС на около 400 милиона дози ваксина от този производител. Договорите предвиждат препаратът да бъде произведен в четири завода - два във Великобритания и по един в Белгия и в Германия.

Според ЕК, въпреки че досега ЕС не е дал разрешение за използването на тази ваксина, производителят е трябвало да започне да трупа количества и да ги предостави веднага след получаването на одобрение, което се очаква утре. Комисията настоява да разбере къде са ваксините, в които досега от бюджета на ЕС са вложени над 300 милиона евро и дали са произвеждани в ЕС. Според ЕК, ако производителят е използвал досега само британските си заводи, следва да внесе количествата от Великобритания.

Източници, запознати с преговорите, посочиха липсата на всякаква яснота какви доставки може да се очакват от тази ваксина след март. Дотогава от производителя са заявили, че могат да доставят едва 25 на сто от очакваните количества. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови