Беларус предаде на Русия бащата, осъден заради антивоенната рисунка на дъщеря си

OFFNews 13 април 2023 в 12:06 1834 0

Алексей Москальов, дъщеря му Маша и антивоенната ѝ рисунка.

Снимка Архив

Алексей Москальов, дъщеря му Маша и антивоенната ѝ рисунка.

Беларус предаде Алексей Москальов на Русия.

За екстрадицията на мъжа, осъден на две години затвор заради антивоенната рисунка на дъщеря си, съобщи руската държавна агенция РИА Новости, позовавайки се на властите в съюзника на Русия във войната срещу Украйна Беларус.

Разследването срещу руснака започва, след като дъщеря му, 12-годишната Мария Москальова, рисува антивоенна рисунка в час по изобразително изкуство в училище през пролетта на 2022 г. и пише на нея "Не на войната" и "Слава на Украйна". Момичето изобразява жена с украинско знаме, която защитава дете от ракети. На следващия ден Маша и баща ѝ са отведени с полиция. Алексей и Маша са разпитани от ФСБ. При разпита блъскат главата на мъжа в стената.

Руснакът е осъден на две години затвор и е глобен с 32 хил. рубли на 27 март за "дискредитиране на въоръжените сили на Русия". Осъден е за собствени публикации в интернет за войната в Украйна, формално - заради негов коментар в сайта му "Однокласники", озаглавен "Армията на Русия. Насилниците са редом до нас". Разследването срещу него обаче започва след рисунката, изобразяваща как руски ракети падат върху украинска майка и дете, заради която директорът на училището вика полиция.

Последните думи на Москальов преди заседанието, на което е произнесена присъдата, са: "Ако сега ме попитат как се отнасяте към спецоперацията в Украйна, аз мисля, че даже и намиращите се в залата хора, повече от 90 процента, ще кажат, че са против. И аз ще се съглася с тях. Как може другояче да се отнасяш към смъртта, към хората, които загиват? Възрастни загиват, деца. Отрицателно само мога да се отнасям, как да се отнасям към война? Но да стигам дотам, че да пиша негативни неща и обиди. Не съм правил това".

Той не присъства на произнасянето на присъдата. Успява на избяга през нощта от жилището, където е поставен под домашен арест.

Ден след произнасянето на присъдата Маша е отведена от специалните служби. На 30 декември 2022 г. къщата им е претърсена. Бащата е поставен под домашен арест, а Маша е изпратена в приют за сираци в родния им град Ефремов, южно от Москва. Оттам чрез адвоката му Маша му изпраща посланието "Татко, ти си моят герой".

Впоследствие момичето е изпратено при майка му Олга, която от години не живеела с бащата и Маша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика