Татко, ти си моят герой. Бащата на 12-годишно момиче, нарисувало антивоенна картина, е осъден на 2 години затвор

През нощта преди произнасяне на присъдата във вторник Алексей Москальов избягал от жилището, където беше под домашен арест

OFFNews 28 март 2023 в 17:49 10300 5

Снимка

Маша и баща ѝ.

Руснакът Алексей Москальов, разследван от полицията, след като дъщеря му нарисувала антивоенна картинка в училище, беше осъден днес на 2 години затвор за дискредитиране на въоръжените сили на Русия, съобщи във вторник правозащитната група "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс. Самият Москальов отсъстваше при четене на присъдата, прессекретаря на съда заяви, че в нощта преди произнасянето на присъдата мъжът е избягал от жилището си, докато се е намирал под домашен арест.

Делото срещу бащата беше решено в едно съдебно заседание, за един ден, на 27 март. Вчера подсъдимият беше в залата и обяви, че не е писал постовете, които са станали причина за наказателно производство срещо него. Обясни, че страницата му в "Однокласники" е била хаквана няколко пъти. Вчера Москальов произнесе и т. н. последна дума: "Ако сега ме попитат как се отнасяте към спецоперацията в Украйна, аз мисля, че даже и намиращите се в залата хора, повече от 90 процента, ще кажат, че са против. И аз ще се съглася с тях. Как може другояче да се отнасяш към смъртта, към хората, които загиват? Възрастни загиват, деца. Отрицателно само мога да се отнасям, как да се отнасям към война? Но да стигам дотам, че да пиша негативни неща и обиди. Не съм правил това", каза подсъдимият.

На урок по изобразително изкуство 12-годишната Маша Москальова нарисува антивоенна рисунка с текстове "Не на войната" и "Слава на Украйна". Случаят стана още през април 2022 година. На рисунката беше е изобразена жена с украинско знаме, която защитава дете от ракети. Още на следващия ден след урока Москальов и дъщеря му са отведени от училище с полиция. Във управлението той разбрал, че срещу него е съставен протокол за "дискредитиране" на армията заради коментар в "Одноклассники". Текстът на коментара гласи „Армията на Русия. Насилниците са редом с нас“. Тогава по съставения протокол съдът глоби бащата с 32 хиляди рубли.

Алексей Москальов и дъщеря му са разпитани от ФСБ. При разпита служителите на ФСБ са блъскали главата на Москальов в стената. Ден след делото на баща й за дискредитиране на армията Маша и отведена от специалните служби. Двамата са разделени, а на 30 декември 2022 г. е извършено претърсване на къщата, в която са живели. Бащата е поставен под домашен арест, а Маша е изпратена в дом за сираци в родния им град Ефремов, южно от Москва.

Случаят предизвика възмущение сред руските правозащитни активисти и провокира кампания в интернет за събиране на бащата с дъщеря му.

Москальов беше осъден за собствени публикации в интернет за войната в Украйна. Разследването срещу него обаче започнало, след като през април миналата година 12-годишната Маша нарисувала картинка, изобразяваща как руски ракети падат върху украинска майка и дете - нещо, което принудило директора на училището да извика полиция.

Полицията прегледала публикациите на Москальов в социалните мрежи и първоначално го глобила с 35 000 рубли (460 долара) за критични коментари за руската армия. През декември разследващите започнали друго дело срещу мъжа по подозрение за дискредитиране на руските въоръжени сили, което отново се основавало върху негова публикация в социалните мрежи от юни.

Забранената в Русия правозащитна организация "Мемориал" каза, че смята Москальов за политзатворник.

Адвокатът му днес посети дъщеря му в сиропиталището и ще предаде до баща й от нея, в което пише: "Татко, ти си моят герой", посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

29.03 2023 в 09:47

Изроди!
Горкото дете...
педеРацията в своите сиропиталища по правило готви еничари за ОМОН и Вътрешни войски.

900

4

Маги Стралска

28.03 2023 в 19:59

има и свестни ватници.....

345

3

Джендо Джедев

28.03 2023 в 19:44

Каква прекрасна Оруелска държавица е Рашка! Как да не искаш да имигрираш в нея! :D

22548

2

dolivo

28.03 2023 в 19:40

Зели детето от бащата, срамота


936

1

escrin

28.03 2023 в 18:18

Тоест, няма никакъв проблем да хвърлиш бомби върху хора и да ги убиеш, но е голям проблем да го нарисуваш.
Fu*k Russia.