Quantcast

Бедността в Евросъюза достигна безпрецедентен ръст

OFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 07:35 2221 6

Безпрецедентен ръст на бедността в Евросъюза, констатира международната благотворителна организация „Каритас“.

От 2007 до 2013 година броят на хората с екстремно ниски доходи е нараснал от 2.8 млн. на 5.1 млн. души, съобщава БНР. Сред най-тежко засегнатите страни са Испания, Португалия и Румъния. Бедността сред децата се е увеличила от 20 на 22 процента през последните три години.

„Каритас“ предупреди, че орязването на социалните програми е влошило драстично достъпа до здравни услуги, и призова европейските лидери да сменят финансовите със социални приоритети.

Констатациите в изследването потвърждават данните на Европейската комисия, която в края на годината обяви, че безработицата в Евросъюза е достигнала рекордно ниво, а бедността се е увеличила за последните 6 години. В доклада на ЕК за заетостта и социалната обстановка в държавите членки се посочваше по-изразени са тези проблеми в Южна и Централна Европа, а по-малко - на Север.

Безработицата в южната част и периферията на Еврозоната достигна средно 17,3 % спрямо 7,1 % в нейната северна и централна част за 2012 г. Средният процент на младите хора не работят, не учат и не са на професионално обучение, достига 22,4 % в южната част и периферията спрямо 11,4 % в северната и централната зона. Бедността, от друга страна, се е увеличила в две трети от страните членки, но не и в останалата една трета.

Според доклада Евросъюзът постепенно започва да се възстановява икономически от кризата, но различията между отделните страни се запазват. От Европейската комисия обръщат внимание, че са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи за намаляването на безработицата като разрешаването на проблема със сегментирания пазар на труда.

Въпреки беглите признаци на възстановяване на икономиката в ЕС проблемът с безработицата се задълбочава. Тази сред младежите е достигнала 23%, а дългосрочната безработица в повечето държави членки също се е увеличила и също е достигнала рекордни нива. Според доклада намаляват и работните места, а заедно с това се увеличава броят на несигурните работни постове. Бедността за последните 6 години в страните от ЕС също е нараснала много - в момента 24,2% от населението на страните членки е изложено на риск от бедност или т.нар. социално изключване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2014 в 21:36

Spindi - Как няма някой да ви излови вас мръсни платени агентчета на БКП/ДС дето пълните нета с платените си лайняни коментари!"...Реално покупателната ни способност се е увеличила 4 пъти през последните 15 години, но нито веднъж това не е било отбелязано, от която и да е медия, по адекватен начин..." Урод мръсен! заслужаваш като те хванат нашите да ти набият четири кола в задника долна сволоч такава! Нарастнала покупателната способност 4 пъти! А знаеш ли с колко милиона намаля българският народ за тия 15 години? Не, нали? И не те интересува! С 1.5 милиона! Гад мръсна продажна!

28.03 2014 в 11:34

Смешно пропагандно твърдение. Всичко е въпрос на гледна точка, но със сигурност движение надолу няма! Това, с което разполагаме и в България и в целия ЕС се е движило само нагоре. Реално покупателната ни способност се е увеличила 4 пъти през последните 15 години, но нито веднъж това не е било отбелязано, от която и да е медия, по адекватен начин.

28.03 2014 в 09:48

Има ли изненадани?! Бе кой в тоя съюз ще решава икономическата криза???????? На тия май им е главния проблем кой ще управлява в Украйна?! И кой колко вода ще пуска в кенефа?! Последно пак мъдрят всякакви простотии?! А кой беше казал: Икономиката, глупако! Тез гладните със санкции за Русия ли мислите да ги нахраните?! Защото гледам, че по цял ден и всеки ден само това мислите..?! Който твърди, че нашите политици са най-некадърните и лъжливите, нека види и европейските такива. Какви избори ще има сега? Имаме ли въобще избор?

28.03 2014 в 09:35

ЗАКРИВААААЙ...

28.03 2014 в 09:17

Путин е виновен, пияните азиатски мужици са виновни, комунистите са виновни, руската агресия в свободолюбива Украйна е виновна, руската енергетична зависимост е виновна, мамицата им на рубладжиите! Копелетата гадни, а като ги превърнем в свои роби (време е белите да са роби на черните), като им вземем ресурсите, като ликвидираме заплахата от ядрените им оръжия - мед и мляко ще потекат към Лондонското сити и Уолстрийт, и тогава ще има огризки и за обикновения "европеец"! А то сега няма откъде, щото трябва да се грижим за евробюрокрацията, за аристократите еврокомисари, за коронованите глави и техните семейства, за негрите в САЩ, за емигрантите от бившите колонии... Първо тях да обслужим, че те ни пазят от Путлер и пияните му мужици! Ех, тях ако ги нямаше...

28.03 2014 в 09:07

Ма ние това го знаем.
Тези па Ювропейци чиновници открили Амеиката. Що не питат бе?