Бедността в Евросъюза достигна безпрецедентен ръст

OFFNews 28 март 2014 в 07:35 2627 6

Безпрецедентен ръст на бедността в Евросъюза, констатира международната благотворителна организация „Каритас“.

От 2007 до 2013 година броят на хората с екстремно ниски доходи е нараснал от 2.8 млн. на 5.1 млн. души, съобщава БНР. Сред най-тежко засегнатите страни са Испания, Португалия и Румъния. Бедността сред децата се е увеличила от 20 на 22 процента през последните три години.

„Каритас“ предупреди, че орязването на социалните програми е влошило драстично достъпа до здравни услуги, и призова европейските лидери да сменят финансовите със социални приоритети.

Констатациите в изследването потвърждават данните на Европейската комисия, която в края на годината обяви, че безработицата в Евросъюза е достигнала рекордно ниво, а бедността се е увеличила за последните 6 години. В доклада на ЕК за заетостта и социалната обстановка в държавите членки се посочваше по-изразени са тези проблеми в Южна и Централна Европа, а по-малко - на Север.

Безработицата в южната част и периферията на Еврозоната достигна средно 17,3 % спрямо 7,1 % в нейната северна и централна част за 2012 г. Средният процент на младите хора не работят, не учат и не са на професионално обучение, достига 22,4 % в южната част и периферията спрямо 11,4 % в северната и централната зона. Бедността, от друга страна, се е увеличила в две трети от страните членки, но не и в останалата една трета.

Според доклада Евросъюзът постепенно започва да се възстановява икономически от кризата, но различията между отделните страни се запазват. От Европейската комисия обръщат внимание, че са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи за намаляването на безработицата като разрешаването на проблема със сегментирания пазар на труда.

Въпреки беглите признаци на възстановяване на икономиката в ЕС проблемът с безработицата се задълбочава. Тази сред младежите е достигнала 23%, а дългосрочната безработица в повечето държави членки също се е увеличила и също е достигнала рекордни нива. Според доклада намаляват и работните места, а заедно с това се увеличава броят на несигурните работни постове. Бедността за последните 6 години в страните от ЕС също е нараснала много - в момента 24,2% от населението на страните членки е изложено на риск от бедност или т.нар. социално изключване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови