Барак Обама в обръщение към нацията: Ние ще разрушим Ислямска държава

OFFNews 07 декември 2015 в 05:50 4699 11

Обама

Снимка Архив

Барак Обама се опита снощи да смекчи тревогата от тероризма с обръщение от Овалната зала.

Президентът Барак Обама заяви снощи, че заплахата от тероризъм в САЩ е навлязла в нова фаза след нападенията и Париж и в Сан Бърнардино, Калифорния, но страната в крайна сметка ще победи Ислямска държава и другите терористични групи, съобщава "Вашингтон пост".

Думите на Обама бяха излъчени в най-гледаното телевизионно време пряко от Овалната зала в Белия дом. Той я използва за обръщение към страната за трети път, като последният досега беше през 2010 година.

"Заплахата от тероризма е реална, но ние ще надделеем над нея", заяви президентът на САЩ по време на 14-минутно си обръщение и добави: "Ние ще разрушим ИДИЛ".

Обама, пише "Вашингтон пост", се надяваше, че неговото обръщение ще помогне да се вдъхне сигурност на обезпокоената страна след серията кървави терористични нападения. Неговия сътрудници казват, че той миналата седмица е взел решението да се обърне пряко към нацията, а текстът на речта е доработван през уикенда.

Президентът каза, че усилието да се победят терористите "няма да зависи от твърди думи, или от изоставяне на нашите ценности или от отстъпване пред страха". "Ние ще надделеем, като бъдем силни и умни, жилави и неумолими", добави Обама.

"Нека никога да не забравяме какво ни прави изключителни. Нека да не забравяме, че свободата е по-силна от страха", каза той.

Обама призова обществото да не реагира със страх, който би могъл да разпали разделяща реторика против мюсюлманската общност и да допринесе за пропагандната кампания на Ислямска държава.

В своето обръщение Обама се опита ясно да очертае обхвата на терористичните заплахи за САЩ, обяснявайки своя подход в борбата с екстремистите в Близкия Изток и с тяхната пропаганда в интернет.

"Ние напреднахме в усилията си след нападенията в Париж. Ние постоянно преосмисляме нашата стратегия, за да определим какви допълнителни стъпки са необходими...", каза Обама.

Той настоя Конгресът да помогне като улесни използването на военна сила в Ирак и Сирия, и като приеме закон, забраняващ на предполагаеми терористи да си купуват оръжие в САЩ.

В обръщението си Обама не очерта нови стратегии, но припомни новите ангажименти на Франция, Германия и Великобритания във въздушните операции против Ислямска държава.

Президентът специално изтъкна, че Америка не воюва против исляма.

"Ние, не можем да се обърнем един против други, допускайки тази битка да бъде дефинирана като война между Америка и исляма. Това го искат групировки като ИДИЛ", каза той.

Той поясни, че няма знак за равенство между исляма и групировката, в която са "главорези и убийци, част от култа на смъртта". "И са дребна част от над един милиард мюсюлмани по света, включително милиони патриотични мюсюлмани американци", добави Обама.

Същевременно президентът призова мюсюлманските общности в САЩ "да продължат да работят с нас и решително и недвусмислено да отхвърлят идеологията на омразата", на групировки като Ислямска държава и Ал Кайда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!