Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

70% от служителите в 17 шпионски агенции на САЩ спряха работа

Вероника Шербанова 02 октомври 2013 в 12:17 3227 3

ЦРУ, Снимка: Reuters
The logo of the CIA in the lobby of the headquarters in Langley, in a file photo. REUTERS/Jason Reed

Над 70% от цивилните служители на американските служби са принудени да излязат в неплатен отпуск заради блокирането на работата на правителството на САЩ, съобщи Reuters.

Засегнати са общо 17 шпионски агенции, сред които ЦРУ, Службата на директора на националното разузнаване и други.

12 500 служители на ЦРУ са излезли в принудителен неплатен отпуск.

Главният говорител на Службата на директора на националното разузнаване Шон Търнър отказа да коментира подробностите около принудителните неплатени отпуски на служителите. Той само подчерта, че дейността на шпионските агенции може да бъде засегната, ако правителството на САЩ остане блокирано за по-дълго време.

Възможността на разузнаването да идентифицира заплаха и да предоставя информация за решенията на националната сигурност ще намалява с времето. Служителите, които остават на местата си, ще бъдат принудени да се фокусират само върху най-критичните задачи, категоричен е Търнър.

Информацията за това как точно ще бъде засегната разузнавателната дейност и точният брой на служителите, които излизат в отпуск, е класифицирана, допълни той.

Според Reuters обаче дейностите, които ще бъдат оставени на заден план, са стратегическото планиране и анализи, редица чуждестранни дейности и други.

Правителството на САЩ беше принудено да спре работа. Причината за това е, че Конгресът не успя да приеме закона за неговото финансиране, след като републиканците и демократите не можаха да постигнат консенсус по въпроса.

Американският президент Барак Обама обеща кризата с финансирането на правителствените служби да бъде преодоляна колкото се може по-скоро.

„Заплахите за нашата национална сигурност не са намалели и ние трябва да бъдем готови за всякакви непредвидени ситуации”, уточни Обама.

По-рано днес той обвини републиканците за блокирането на правителството на САЩ, като посочи, че ситуацията води до икономическа заплаха за страната. Блокирането на правителството струва на САЩ 300 млн. долара на ден. 

Това е първото спиране на ключови федерални служби от 17 години насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

tchit64

21.02 2019 в 11:58

До Атанас Велев. А при закрита камера на лаптопа как точно ще те виждат?

4006

2

Atanas Velev

21.02 2019 в 00:54

Методи за следене по целия свят.
В съвременния свят с напредването на технологиите правителствени служби като ЦРУ, ФБР и др. влкючително и български-ДАТО-държавна агенция технически операции могат да ви подслушват,следят в интернет
и дори да ви снимат от oхранителна камера ,телевизор, монитор когато те са включени в електрическата мрежа.Следенето се осъществява по целия свят, без вие дори да подозирате.
Полицията както и службите могат да ви снимат и проследяват от военни сателити,
снимащи с висока резолюция в реално време.Всичко, което правите може да бъде
проследено и заснето.От телевизора ви снимат, например в къщи подслушват ви и
следят какво гледате.По същия начин това става и с настолни компютри и лаптопи.
Следи се всичко, което излиза на вашия екран или дисплей на
таблета и смартфона.Дори да им падне батерията пак могат да ви следят....индуцира се ток от антената на устройството.Всичко, което пишете сайтове, пароли, видео, всичко,
което съхранявате в паметта на телефона и таблета може да се проследи.Същото е и с настолния компютър дори и да е изключен кабела за интернет.Достатъчно е устройството да е включено в електрическата мрежа.Абсолютно всичко, което е на
вашия екран се вижда от някоя правителствена служба стига да решат да ви следят или ако следят някой с който контактувате.
Знаят ви пароли, информация....всичко.Всеки един телевизор и монитор може да заснема видеоизображения, които се виждат на монитор от някоя правителствена
служба дори и при изключен телевизор.Достатъчно е само да е включен в електрическата мрежа.Снимат ви какво правите в къщи......просто всичко получават
детаелна картина.
 
X

Да помогнем на украинските деца!