Bank of China ограничи паричните преводи от Русия към банки в Европа и САЩ

OFFNews 19 юни 2023 в 12:32 2043 0

Снимка Getty Images

Банкова служителка брои китайски юани в Хаян, провинция Дзянсу в Източен Китай, 13 юни 2023 г.

Bank of China е ограничила, считано от 13 юни, преводите за клиенти на руски банки към банки в ЕС, САЩ, Швейцария и Обединеното кралство, съобщи РБК, цитирайки представители на Modulbank и Finam. Подобни ограничения са отчетени в Уникредит и Акибанк.

Ограниченията засягат всички банки, които използват Bank of China като основна банка кореспондент за преводи в юани. "Решението е взето не от Китай, а от страните от ЕС и САЩ. По този начин те се опитват да упражнят санкционен натиск, като блокират алтернативни канали под формата на разплащане с юани", заяви Павел Семенов, председател на борда на Modulbank, цитиран от РБК

Говорителят на Finam Дмитрий Леснов каза пред РБК, че от 13 юни банката е спряла да прехвърля средства през кореспондентски сметки на Bank of China не само в юани, но и в щатски долари, евро и хонконгски долари.

Според Леснов ограниченията са свързани с риска от вторични санкции или други ограничения върху китайските банки, които могат да бъдат заплашени от закриване на собствените им кореспондентски сметки в американски и европейски банки.

Alfa-Bank, Tinkoff и Rosbank заведоха дела в съда на ЕС заради наложени срещу тях санкции. Експерти, интервюирани от РБК, отбелязват, че делът на трансферите в юани към Европейския съюз и Съединените щати е малък спрямо общите трансфери в юани. Такива транзакции могат да бъдат използвани от частни инвеститори или фирми на фона на западните санкции срещу Русия, включително изключването на руските банки от системата SWIFT.

Пресслужбата на Unicredit Bank препоръча изпращане на плащания в юани към ЕС, САЩ, Швейцария и Обединеното кралство чрез ностро сметка, открита в ICBC Bank (руското дъщерно дружество на Bank of China).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика