България подписа Протокол за присъединяването на Черна гора към НАТО

ОFFNews 19 май 2016 в 17:52 3236 2

Даниел Митов.

Срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО бе открита днес с официална церемония по подписването на Протокол за присъединяването на Черна Гора към НАТО. От името на Република България в Щабквартирата в Брюксел протоколът бе подписан от министър Даниел Митов.

Събитието потвърждава значението на политиката на разширяване на Алианса и  дава ясен знак към страните-кандидати за членство, че вратата на НАТО остава отворена. „С присъединяването на Черна Гора към НАТО се осъществява една от дългосрочните външно-политически цели на България, което допринася за укрепването на стабилността и сигурността в Западните Балкани.

България последователно и твърдо подкрепяше страната в процеса на евроатлантическата й интеграция. Ние ще продължим да подкрепяме и другите страни от региона, стремящи се да станат част от евроатлантическата общност и да споделят нейните ценности“, коментира по-късно министър Даниел Митов.

С подписването на Протокола, Черна гора прави решаваща крачка напред по пътя си към пълноправно членство в Алианса и получава статут на официално поканена страна за членство, което ще й позволи да участва в работата на организацията като наблюдател.

Предстои ратифициране на Протокола от парламентите на страните-членки на Алианса, след което страната ще стане 29-ият член на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

2

ultra-73

20.05 2016 в 11:05

"България подписа Протокол за присъединяването на Черна гора към НАТО"

Е, И?!? Да не би някоя друга държава от Алианса, да не го е подписала? Съвсем в рамките на благоразумието е, в днешния свят на постоянни заплахи от всички страни, малките държави да се стремят да осигурят своята национална независимост и териториална цялост, чрез членство в НАТО!
 
X

Подкастът на OFFNews