Плевнелиев: Ако сте демократи, кажете добра дума за Бокова и Георгиева

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2016 в 20:08 10286 7

Снимка Сергей Антонов

Росен Плевнелиев.

Достойното представяне на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН, едната индивидуална, а другата - официална на българското правителство, не е повод за отправянето на обиди, тежки думи и замеряне с кал. Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки.

Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за представянето на страната ни в надпреварата за определянето на генерален секретар на ООН.

Държавният глава поздрави Антониу Гутериш с избирането му за генерален секретар на Световната организация и подчерта, че от самото начало на кампанията всички са си давали сметка за силата на неговата кандидатура – един изключително успешен министър-председател, който е модернизирал Португалия.

„Това е изключително способен дипломат, който е демонстрирал качествата си в много тежки ситуации“, посочи Росен Плевнелиев и добави, че истинското признание за неговия избор е в историческия консенсус, с който той беше избран за поста.

„Категорично не съм съгласен с тезата, че след като Антониу Гутериш спечели, това означава, че останалите губят. Това не е надпревара, в която се раздават златни, сребърни, бронзови медали или утешителни награди“, заяви още президентът.

Държавният глава подчерта, че "ще продължи да окуражава и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева да продължат да представят достойно страната ни като генерален директор на ЮНЕСКО и като вицепрезидент на Европейската комисия."

Президентът Плевнелиев подчерта също така, че не приема „драматизма, с който политиците са натоварили тази тема“. Според държавния глава достойното представяне на двете български кандидатури не е предпоставка за искането на оставки от правителството и призова за капитализиране на набраната по времето на кампанията инерция. „Припомнете си в колко аналитични статии бяха посочени качествата на двете български кандидатури и колко държави се обявиха в тяхна подкрепа“, подчерта още Росен Плевнелиев.

Президентът каза, че е бил информиран от правителството за намеренията му да смени официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН.

„От първия си ден като държавен глава действам институционално и направих всичко възможно в подкрепа на официалната българска кандидатура. Тя не се издига от президента, а от правителството, но направих всичко за нейния успех“, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова също така темата за българското участие в кампанията за избор на генерален секретар на ООН да не подменя дебата за предстоящия избор на български президент.

„Кандидатите за държавен глава трябва да отговорят на много въпроси и народът трябва да чуе отговорите им сега“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Президентът призова всеки от участниците в надпреварата да представи своята позиция и да даде оценка за външната политика на България, за кризите в Европа и Украйна, за ролята на Русия на Балканите, за възможностите за надграждане на българската икономика и за засилването на демокрацията в страната.

„Българският народ не заслужава следващият президент да бъде избран в резултат на една изцяло негативна кампания на изкуствено противопоставяне на две големи българки“, добави още президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

7

Лопе де Вега

07.10 2016 в 07:38

Не позволявам на едно селско комсомолско секретарче да определя дали съм демократ или не! Тези едва научиха какво е това демокрация и с какво се замезва и сега поучават народа! Безсрамието на комсомолските активистчета е безгранично!

Поздрав!

21668

4

Руслан

06.10 2016 в 21:46

Плевнелиев: Ако сте демократи..
Tц. Не сме.
Издънка си беше.

77928

3

El Commandante

06.10 2016 в 21:22

А да, и да ни се пусне газ без пари!!!

77928

2

El Commandante

06.10 2016 в 21:22

Съгласен съм с Професора.
Види ми се редно сега Русия д ни подари двигателите за МиГовете, и в добавка към тях дватрийсе Су 34, петшеснайсе Миг 29 чистак бърсак нови и четрипет Сутрийспетици да домиринаме турчолята във въздуха...