България би избрала Тръмп за президент, твърди "Политико"

OFFNews 08 септември 2017 в 16:23 4994 5

България е една от страните, които биха избрали Доналд Тръмп за президент, става ясно от изследване на "Политико" на базата на "Индекс на съвместимост с Тръмп", представен от изданието. 

Според индекса България е поставена на осмо място сред страните, които биха гласували за Тръмп.

Изданието сравнява идеи на американския президент, които са одобрявани в други страни, както и поведението на Тръмп с подобно, което се толерира или не в дадена страна. 

Най-голям шанс за избор на Тръмп има в Чехия, Италия, Русия и Турция. За него биха гласували още в Унгария, Азербайджан, Полша, Малта. Топ 10 на страните, които биха избрали Тръмп са още Франция и Великобритания, които заедно заемат последното място. 

България вече има стена, за която Тръмп може само да мечтае, пише "Политико", визирайки оградата на границата с Турция, поставена с идеята да спира мигрантския поток към страната. 

В обяснението си за България изданието посочва още, че "президентът Румен Радев, бивш военен пилот, спечели изборите миналата година с обещанието, че няма да позволи страната да се превърне в "мигрантско гето".

"Премиерът Бойко Борисов явно отначало също даваше благословията си на националистическите патрули, които обкръжаваха и сплашваха бежанци, но после трябваше да намали подкрепата си", продължава "Политико".

Борисов, който е бивш шампион по карате, може да прави мачистки забележки, излезли все едно от речника на Тръмп. Попитан през 2014 г. дали му е време да се завърне на премиерския пост в период на политическа несигурност, той каза: "Когато зимата има буря, мъжът кара колата, защото е по-опитен."

Подобно на сегашните обитатели на Белия дом, българската политика е дълбоко и задкулисно преплетена с интересите на Кремъл и руските олигарси. Голяма разлика с Америка на Тръмп е, че България далеч не е протекционистка, когато става дума за чуждестранни инвестиции. За разлика от антикитайски настроения Тръмп, България вече е показвала, че е отворена за китайски инвестиции в сектори като транспорт и инфраструктура, отбелязва още изданието. 

В частта си за Русия „Политико“ пише, че Тръмп би постигнал по-голям успех в страната, ако замени голфа с „плуването с голи гърди“, тъй като Русия явно предпочита алфа поведението в обществената сфера.

За Чехия, която оглавява класацията, изданието отбелязва, че подобно на САЩ, в страната има силно недоволство към традиционните политически партии, затова ако се появи някой като Тръмп, той би имал голям шанс да заеме президентския пост. Изданието коментира, че в страната вече има политик, често сравняван с Тръмп, с големи шансове да бъде избран за премиер през октомври – Андрей Бабиш.

Бабиш е милиардер без политически опит и е известен с политически некоректните си коментари за мигрантите. По повод сравненията с Тръмп пък Бабиш казва, че между двамата има една голяма разлика – че той никога не е фалирал, за разлика от Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

08.09 2017 в 18:02

Явно, просташкото поведение се одобрява и в други страни!
Жалко...

29216

1

Лопе де Вега

08.09 2017 в 16:36

Еми да! Тръмп е легален милиардер и не ебава твърде политическата коректност. Дайте ни го!

Поздрав!