Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Байдън: Русия може да нападне Украйна следващия месец. Медведев: Никой не иска война

Най-главната и единствена възможност е Русия и НАТО да се договорят за гаранции за безопасността. Има реална заплаха за нашата страна – казва председателят на 'Единна Русия'

OFFNews 28 януари 2022 в 15:10 3074 1

Снимка Getty Images

Джо Байдън и Дмитрий Медведев в компанията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони през лятото на 2011 г. Тогава Байдън е вицепрезидент на САЩ, а Медведев - президент на Русия.

Американският президент Джо Байдън е предупредил украинския си колега Володимир Зеленски, че съществува "отчетлива възможност" Русия да нападне Украйна през февруари. Това е станало по време на телефонен разговор между двамата в четвъртък, съобщава Белият дом, цитиран от Би Би Си.

В същото време, бившият президент и премиер и настоящ председател на партията на Путин "Единна Русия" Дмитрий Медведев казва в публикувано днес интервю пред ТАСС: "Ние практически изчерпахме границите на отстъплението", визирайки гаранциите за безопасността на Руската федерация. "Няма накъде да се отстъпва, "зад нас е Москва" - допълва той, цитирайки заглавието на романа на Сергей Михеенков "Умри, но се дръж! Зад нас е Москва".

И той, и руският външен министър Сергей Лавров подчертават, че Москва не иска война. На въпрос колко е голяма вероятността от такава Медведев отвръща с неколкократно отрицание: "Никаква война в никакъв случай на никой не му се иска, никой не я търси". "Нужно е да се направи всичко, за да няма война, добавя той.

Най-главната и единствена възможност е Русия и НАТО да се договорят за гаранции за безопасността - казва Медведев и напомня, че "безопасността на една страна не може да се постига за сметка на безопасността на друга страна". "Тоест такъв тип събития биха били ужасни и няма какво повече да се каже. Друг въпрос е, че съществуват маса хора, които това работят и спекулират. Кой поради глупост, кой защото провежда определена политическа линия", допълва Медведев.

Говорителката на Белия дом Емили Хорн цитира президента Байдън да казва, че има опасност от нападение през февруари, добавя, че президентът е казал това публично и че "ние предупреждаваме за това от месеци". Байдън е препотвърдил пред Зеленски готовността на Съединените щати, заедно със съюзниците и партньорите си, да отговорят решително, ако Русия нападне Украйна, казва още говорителката. Зеленски съобщава, че те са обсъдили последните дипломатически усилия за деескалация и са се споразумели за съвместни действия в бъдеще.

Американският новинарски сайт Axios, цитирайки анонимен източник, предполага, че е имало разногласие между двете страни за това колко скорошна е заплахата. Военни експерти твърдят, че Русия може би чака земята в Украйна да замръзне, така че да могат да придвижат тежко въоръжение.

Друг важен телефонен разговор предстои днес, между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин.

Интервюто

"Ние действително добросъвестно развивахме отношенията с НАТО - казва още Медведев в интервюто. - Аз помня още своето участие в срещите Русия – НАТО, но нас никой не ни слуша - казва още Медведев, говорейки за безопасността на Русия. - Бяха обещали да не разширяват НАТО, но не удържаха обещанието си. Казват: „Ние нищо не сме подписвали“. Но такива обещания бяха давани, известно е кога и е известно на кого. Бяха обещали да не се разширяват на територията на бившия Съветски съюз. Бяха обещали, но нищо не изпълниха. А сега вече идват съвсем директно до нашите граници.

И работата даже не е в това, да кажем, че например говорим за Украйна или друга страна, а за това, че има реална заплаха за националната безопасност на нашата страна. Тези червени линии, за които говореше президентът на страната, вече са достигнати."

По думите му поисканите от НАТО гаранции за Русия са "много конкретни и фиксират нашите опасения".

"Става дума за това, че в някакъв момент, ако например същата тази Украйна влезе в НАТО, за нас се появява директно на границата с Руската федерация нова военна база и нови видове ударни въоръжения. Това вече дори не е Полша, разбирате ли? Ние попадаме в много сложно геополитическо положение и не можем да не отчитаме това. С това са свързани документи, които бяха формулирани и предадени на американците.

Но работата не е в това само да се гарантира неразширяването на НАТО, макар че това е много важно. Работата е в това да бъдат дадени гаранции за безопасността от съвсем друг порядък. Може въобще Украйна да не бъде канена в НАТО. Още повече, на нас на ухо периодично ни нашепват, че Украйна в близките години изобщо няма да влезе в НАТО. Но въпросът не е в това. Може на основание на двустранните съглашения да бъдат поставени нападателни оръжия на територията на Украйна или на която и да е друга страна. И да кажат: „Не, не, това не сме ние, това не е НАТО. Това е, да кажем, договореност между Великобритания и Украйна. НАТО няма никакво отношение към това. Това са наши двустранни отношения“. Но за нас това е едно и също.

Толкова повече, че ние разбираме по какъв начин се приемат такива решения и по какъв начин изобщо се използват такива въоръжени сили. Все едно по същество това ще се случи под егидата на НАТО, а решенията в НАТО се вземат при използване на контролния пакет на САЩ, в значителна степен по техни указания. С други думи, тези гаранции за безопасност са в посока на това да се отстранят тези очевидни заплахи, които са се формирали в настоящия момент, защото те носят пределно конкретен характер и трябва, така или иначе, да бъдат закрепени в документ, който трябва трябва да носи задължителен характер."

Говорейки за хипотезата от евентуален конфликт Медведев казва още:

"Преди седмица прочетох – не мога да го нарека по друг начин – маразматичен (маразъм - общо падение на физически и духовни сили поради старост или хронична болест) старец от Сената на САЩ. Не му помня фамилията, но говореше за това, че не изключва възможността за ограничен ядрен сблъсък и обмен на ядрени удари между Русия и САЩ. Навярно му е все едно. Той вече е на много години и си мисли, че си е поживял и е време да се раздаде на всекиго според заслугите, но тази параноя дори не ми се иска да бъде коментирана.

Когато това го говорят хора, облечени с власт, още повече в американския Сенат – това е много сериозна структура – това е много печално. Даже в съветските времена, или поне съветските времена, които аз помня, никога нашите партньори от Америка и другите страни, не са говорили за това, че не би било лошо тук-таме да се разрази ядрен конфликт. Защото Карибската криза научи всички на това, че това е просто катастрофа. Това е краят на съществуването на нашата човешка цивилизация. Затова такива думи не се произнасят. Как да реагираш на това? Какво е това? Маразъм или политическа спекулация? И в двата случая това е много опасно".

На въпрос може ли да бъде създаден нов блок анти НАТО, Медведев отвръща, че "блоковете са остарели понятия от периода на Студената война, който всички би трябвало да се опитат да загърбят".

"В това е и парадоксът на съществуването на НАТО. НАТО сега няма противник, който идеологически да не приема съществуването на западния свят, както беше Варшавският договор. Ние никога не сме говорили по такъв начин. Да, има противоречия, има проблеми, но така ние никога не сме говорили. Още повече, ние се опитвахме да градим отношения и участвахме в различни преговори, включително и в такива как да бъдем по-близки с НАТО, но нас не ни чуха и затова ситуацията се развива по друг сценарий", казва Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!