Мишел обеща на Зеленски по-нататъшната подкрепа на ЕС в борбата срещу руската агресия

OFFNews 20 май 2023 в 19:13 1288 0

Снимка Офис на президента на Украйна

Освен с Шарл Мишел в кулоарите на форума на Г-7 Зеленски вече разговаря с правителствените лидери на Великобритания, Германия, Италия, Индия и с президента на Франция.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, предаде ДПА. По време на срещата Мишел обеща на украинския президент по-нататъшна подкрепа от страна на ЕС в борбата на Украйна срещу руската инвазия.

"ЕС ще работи заедно с партньорите от Г-7 за насочване на усилията си към всеки стълб на руската икономика, за да гарантира, че военната машина на Путин ще се провали", заяви говорителят на Мишел - Баренд Лейтс относно разговора между двамата лидери=

Мишел се е изказал и в подкрепа на усилията за приемане на многогодишен план за оказване на финансова помощ за Украйна, каза говорителят. Такъв проект би бил доказателство за дългосрочния ангажимент на ЕС към борбата на Украйна срещу незаконната война на Русия

Мишел също така е похвалил Зеленски за неотдавнашните съдебни реформи, извършени в Украйна и за усилията му в борбата с корупцията.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Япония в събота на борда на френски правителствен самолет и вече проведе серия от срещи с държавни лидери на Г-7 и на страните, поканени за срещата в Хирошима. 

В кулоарите на форума се състоя и първата от началото на войната сеща между Зеленски и премиера на Индия Нарендра Моди. След срещата Зеленски съобщи в Телеграм, че е поканил Моди да посети Киев. Той също така му е разказал за плана на Киев в 10 точки за постигане на мир в Украйна и го е поканил да се присъедини към усилията по прилагането му. Двамата лидери са обсъдили и нуждите на Украйна в областта на разминирането и на разполагането на полеви болници. Моди пък е заявил на Зеленски, че Индия ще направи всичко възможно, за да се намери решение на руско-украинския конфликт. "Разбирам напълно вашето страдание и страданието на украинския народ", е подчертал Моди пред украинския президент.

Лидерът на Украйна е разговарял и германския канцлер Олаф Шолц пред когото е благодарил на Германия за отбранителна помощ, която Украйна ще получи от германската страна. 

Присъствието на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Хирошима може да промени нещата за Украйна, заяви президентът на Франция Емаюнел Макрон по време на негова двустранна среща със Зеленски в кулоарите на форума на върха на Голямата седморка, предаде Франс прес.

"Това е уникален повод за господин Зеленски да общува със съюзниците си от Г-7, но също и да пледира каузата на Украйна срещу руската инвазия пред лидерите на страните от южната част на света, които са поканени на срещата на върха", подчерта Макрон. "Мисля, че това може да промени ситуацията", допълни френският държавен глава.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес и с британския премиер Риши Сунак. Двамата лидери се прегърнаха и седнаха един до друг, за да разговарят, преди да бъде дадено разрешение на журналистите да дойдат при тях. След срещата в Телеграм Зеленски написа, че е благодарил на британския премиер Сунак за подкрепата, оказана от него, за създаване на коалиция от страни, която да достави западни изтребители на Украйна, предадоха световните агенции.

Среща с държавния глава на Украйна имаше и ръководителката на италианското правителство Джорджа Мелони. Зеленски коментира по-късно, че е обсъдил с италианския премиер политическата и отбранителната подкрепа за Украйна от страна на Италия и е изтъкнал необходимостта да се усъвършенстват възможностите на Украйна в областта на противовъздушната отбрана, в това число и подготовката на украински пилоти.

Мелони и Зеленски вече се видяха на 13 май, когато украинският президент започна обиколката си в няколко европейски страни именно от Италия. Очаква се Володимир Зеленски да разговаря и с президента на Съединените щати Джо Байдън.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови