Бахрейн обяви, че отзовава посланика си и спира икономическите връзки с Израел

МВнР на Израел: Отношенията ни са стабилни

Александра Маркарян 02 ноември 2023 в 15:55 2240 0

Бахрейн

Снимка Google Maps

Бахрейн

Бахрейн обяви, че отзовава посланика си от Израел.

Решението за изтеглянето на Н. Пр. Халед Ал-Джалма публикува Камарата на представителите (долната камара на парламента на малката островна държава, намираща се близо до западния бряг на Персийския залив).

Фактът, че то не идва от Министерството на външните работи вероятно показва, че той цели по-скоро успокояване на бахрейнската общественост, отколкото да е сигнал за истинска промяна в отношенията, отбелязва The Times of Israel.

Израел казва, че не е получил никакво "съобщение или решение от правителството на Бахрейн за отзоваване на посланика на страната".

"Израелско-бахрейнските отношения са стабилни" - твърди Министерството на външните работи в официално изявление.

Според базирания в Бейрут панарабистки сателитен новинарски телевизионен канал Al Mayadeen, който по-рано съобщи за отзоваване на единия посланик и напускането на представителя на Израел от Бахрейн, това е съпроводено с вече прекратени икономическите връзки. Медията се позова на съобщение от парламента на Бахрейн.

Потвърждение за подобно нещо от външното министерство обаче няма.

Столицата на Бахрейн Манама е открито критична към Израел от началото на войната. В страната има размирно шиитско мнозинство. Тя се управлява от сунитско прозападно кралско семейство.

Междувременно американските совалки за мир в Близкия изток и намиране на изход от войната между Израел и "Хамас" продължават именно сред един от съседите на Бахрейн - Саудитска Арабия. Държавният секретар Антъни Блинкън и саудитският министър на отбраната Халид бин Салман обсъдиха "общия приоритет" за постигане на "устойчив мир между израелци и палестинци" по време на вчерашната си среща във Вашингтон, се казва в американско съобщение, цитирано от израелската медия.

По време на срещата Блинкън "потвърди важността на посрещането на хуманитарните нужди в Газа, предотвратяването на по-нататъшното разпространение на конфликта и укрепването на регионалната стабилност и сигурност, включително в Йемен", посочва Държавният департамент. От Йемен вчера бяха извършени атаки срещу ИзраелВ отговор на йеменските бунтовници хути Йемен разположи ракетоносци в Червено море.

САЩ е основният партньор на Израел във войната му срещу терористите от "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки