Бъдещето на Malaysia Airlines e под въпрос

ОFFNews 19 юли 2014 в 17:51 23020 2

Aкциите на Malaysia Airlines паднаха с 11% при затварянето на борсата вчера, след новината за самолетната катастрофа в Източна Украйна.

Това е втората голяма трагедия, с която авиокомпанията се сблъсква в рамките на по-малко от половин година, след мистерията с изчезналия полет MH370 през март.

Експертите вече коментират може ли и при какви условия да оцелее тя.

"Никога досега в историята не е се случвало национален превозвач да загуби два големи самолета с толкова много жертви само за няколко месеца", казва Бертранс Габровски от DVB Bank, която обслужва малайзийските авиолинии.

"Подкрепата от правителството сега трябва да е по-явна и може би по-масивна", добавя експертът.

Пазарната стойност на авиокомпанията е спаднала с 40% за последните 9 месеца. Само от трагедията с полет МH370 досега акциите й поевтиняха с 25%.

Според информация в медиите държавната инвестиционна компания Khazanah Nasional, която е главен акционер в Malaysia Airlines, търси варианти за приватизиране. Khazanah Nasional е инвестирала над 1 милиард долара в авиопревозвача през последните години и преди е давала заявка, че предстои сериозно преструктуриране, съобщава Би Би Си.

Според специалисти, за да оцелее Malaysia Airlines в краткосрочен план, ще има нужда от големи инвестиции. Според инвестиционен анализатор от Maybank в Куала Лумпур, цитиран от Би Би Си, трудностите пред компанията са непреодолими и без сериозно финансиране тя не би преживяла повече от година.

Но дори при осигуряване на финансова подкрепа, дългосрочната жизнеспособност на компанията остава под въпрос.

"Последният инцидент ще компрометира марката в Европа", коментира и авиационният експерт Лео Фаторини от Bird

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!