Австралийската полиция притиска предполагаемия баща на биткойните

OFFNews 10 декември 2015 в 12:15 2552 0

Биткойни

Снимка Архив

Тази илюстрация е по-скоро „художествена измислица” – няма биткойни в кеш. И все пак има начини с тях да се пазарува.

Полицията в Австралия е обискирала дома и офиса на поредния предполагаем „баща” на биткойните, съобщи френският сайт ZDnet.

«Кандидатът» за авторство на електронната «валута» е компютърният експерт Крейг Стивън Райт, според материал, излязъл вчера в американското списание «Уайрд». Австралийските власти подчертават, че действията им против него нямат нищо с публикацията, но бързата им реакция няма как да не направи впечатление.

Засега Райт не е задържан или разпитан, а властите твърдят, че действат в рамките на «фискални процедури». Обиските обаче са извършени в негово отсъствие, което не е обичайно.

Неуточнен по име свидетел в къщата е казал, че Крейг Стивън Райт се кани да се премести във Великобритания. Същият човек е информирал полицията, че в сградата има «голяма компютърна система», енергийно осигурена и с генератор.

Вторият обиск е извършен в седалището на двете фирми на Райт DeMorgan et Panopticrypt.

Авторите на «Уайрд» не са категорични, че австралиецът е създал биткойните. В публикацията се уточнява, че много от сведенията са взети от публичен блог на Крейг Райт, уязвим за фалшифициране от хакери.

Вече различни медии – и не на последно място «Нюзуик» - са съобщавали, че са по следите на създателя на паралелната платежна система. Във всяка публикация «кандидатите» са различни, а аргументите – недостатъчно убедителни.

Загадката допира и до съществуването на фонд от 1,1 милиона биткойна, принадлежащ на неизвестен ползвател на криптовалутата. Обикновено свързват сумата с мистериозния Сатоши Накамото – но никой не знае къде е той, а освен това по сметките на фонда отдавна не е забелязвано движение.

«Уайрд» лансира версията, че забравеното състояние, наречено Tulip Fund (т.е. Фонд «Лале») е обект на споразумение мижду някой си Дейвид Клейман (1967 – 2013) и Крейг Райт, който поел ангажимента да не пипа парите преди 2020 г.

Според справка в Уикипедия американецът Клеймън е компютърен експерт, следовател и специалист по информационно сигурност. Автор е на редица книги. Неотдавна плъзнаха и слухове, че има отношение към създаването и движението на криптовалутата.

Може би именно фондът «Лале» интересува австралийски данъчни, предполага ZDnet.

В последно време властите в различни страни повишиха интереса си към биткойните и по друга причина. Има опасения, че терористи използват криптовалутата в своите отношения и операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!