Австралия, Канада и Япония налагат санкции на Русия

OFFNews 23 февруари 2022 в 08:12 3435 3

Снимка Архив

Канада, Австралия и Япония също налагат санкции на Русия, след като Москва нареди изпращането на войници в сепаратистките райони в Украйна Донецк и Луганск, които призна за независими, предаде Ройтерс.

Австралия незабавно ще започне да прилага санкции на руски физически лица, които смята за отговорни за действията на страната срещу Украйна, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от БТА. Австралийците винаги са се противопоставяли на насилниците и ние ще се противопоставим на Русия заедно с всички наши партньори, каза той. Очаквам последващи пакети санкции, това е само началото на процеса, добави Морисън. 

Япония ще наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна, включително забрана за емитиране на руски облигации в Япония и замразяване на активите на определени руснаци, обяви японският премиер Фумио Кишида. Той призова Русия да се върне към дипломатическите преговори.

Кашида посочи, че не предвижда значителни последствия върху енергийните доставки в краткосрочен план като следствие от сегашната ситуация и че ще обмисли всякакви възможни мерки за ограничаване на въздействието върху домакинствата и компаниите при евентуално допълнително поскъпване на цените на горивата. 

Канада също обяви въвеждането на първоначални санкции срещу Русия. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че мерките са координирани със съюзниците на страната. Той посочи, че на канадците се забранява да имат финансови отношения с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват руски държавен дълг.

На руските депутати, гласували в подкрепа на признаване на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничения. Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови