Байдън: САЩ налагат още санкции на Русия, защото Путин наруши международното право

Елена Николова 22 февруари 2022 в 22:40 4877 7

Снимка GettyImages

САЩ обяви първия транш от санкции срещу Русия, включващ 4 наказателни мерки. Те засягат руския държавен дълг, 2 големи руски финансови институции – ВЭБ и военната банка, руския елит и членовете на техните семейства, както и газопроводът "Северен поток 2". Това обяви американският президент Джо Байдън на брифинг в Белия дом тази вечер.

На американските финансови институции ще бъде забранено да обработват транзакции на ВЭБ и руската военна банка.

Байдън акцентира, че в идните дни ще бъдат санкционирани и отделни руски граждани - от най-близкото обкръжение на Путин. По думите му "руските елити и членовете на техните семейства споделят корупционните печалби от политиката на Кремъл и затова те трябва да споделят и болката".

Относно санкциите, свързани със "Северен поток 2", президентът отбеляза, че САЩ и Германия работят заедно и американските власти ще се ангажират тръбопроводът да не заработи. 

Байдън изтъкна, че признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна е сериозно нарушение на международното право, което налага твърд отговор.

Русия ще плати още по-висока цена, ако предприеме следващи действия, каза още той, като отбеляза, че САЩ ще продължи да подпомага Украйна.

Наредих разместването на американски сили, които вече са разположени в Европа, за да засилим нашите балтийски съюзници, Естония, Латвия и Литва, съобщи още Байдън в обръщението си от Белия дом.

"Нека бъда ясен. Това са изцяло защитни механизми. Нямаме никакви намерения да се бием с Русия. САЩ и нейните съюзници ще защитаваме всеки инч от територията на НАТО", отбеляза президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

9

Напчо

23.02 2022 в 09:54

А санкции за Украйна за това, че не изпълни почти нищо от Минските споразумения за тези 7 години ? Най-голямата вината за провала на уреждането на конфликта в Донбас носи самата Украйна заради саботажа на споразуменията. От тях е изпълнила само размяната на пленници. Останалата част от вината е на САЩ, НАТО и ЕС, които вместо да окажат натиск на Украйна, взеха да и доставят оръжия, да изпращат инструктори за армията и т.н. Украинците се почувстваха силни и въобще нямат намерение да променят конституцията си и да дадат особен статут на Донбас, което би уредило конфликта. Нека сега си берат последствията. А Русия не я мислете, те със сигурност са калкулирали санкциите в сметката, която ще плаща целия свят.

11737

3

Гацо Колимечков

22.02 2022 в 23:35

Е нарушил американското право. Голям праз.

1859

1

Ronik

22.02 2022 в 23:19

каква е разликата с Косово? Защо там няма нарушение на международното право? Обяснете, моля!
 
X

Подкастът на OFFNews