Атентаторът в Бостън разпитван от ФБР за "екстремистки връзки" през 2011 г.

Вероника Шербанова 20 април 2013 в 13:28 1623 0

Тамерлан Царнаев, Снимка: Reuters
Тамерлан Царнаев, Снимка: Reuters

Един от заподозрените за атентата в Бостън – Тамерлан Царнаев, е бил разпитват от ФБР през 2011 г. заради подозрение за „екстремистки връзки“, съобщи Fox News.

Искането за разпита дошло от правителството на неназована държава. Агенцията извършила проверката, но не установила нищо нередно.

Правителството на държавата, поискала разпита, било уведомено за изхода на разпита. От ФБР помолили да бъдат уведомени, ако има нова информация по въпроса.

Двамата братя Тамерлан и Джохар Царнаеви са заподозрени за осъществяването на атентата в Бостън, при който загинаха трима души, а над 170 бяха ранени. Смята се, че двамата са отговорни и за смъртта на полицая, застрелян в Масачузетския технологичен институт в четвъртък вечерта.

26-годишният Тамерлан Царнаев беше заловен от полицията в Уотъртаун в петък. По време на акцията той е бил ранен и по-късно почина в болницата.

Полицията издирва близо 24 часа 19-годишния му брат Джохар. Младежът се криел в лодка в задния двор на една от къщите в Уотъртаун. Джохар е бил жив, но ранен. Той е закаран в болницата в тежко състояние.

Двамата мъже са живели легално в САЩ няколко години преди атентата, като Джохар Царнаев е живеел в Кембридж. Смята се, че двамата братя са чеченци. Те влезли в САЩ с турски визи.

Тамерлан Царнаев се е занимавал непрофесионално с бокс. През 2009 г. той е бил арестуван по обвинение в домашно насилие над приятелката си.

Брат му е посещавал гимназията Rindge and Latin School в Кеймбридж. Смята се, че в момента е студент по медицина.

Семейството на Царнаеви е избягало от Чечня в Казахстан. Смята се, че са се преместили в САЩ през 2002 или 2003 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!