Атентат край летището в Кабул, има жертви

OFFNews 26 август 2021 в 17:21 7191 3

Снимка Getty Images

Афганистанци, които чакат да бъдат евакуирани от летището Хамид Карзай

Две силни експлозии избухнаха на летището в Кабул. Има загинали и ранени, съобщават световните агенции.

Малко след първата експлозия избухна и втора на място, където е имало множество американци, съобщава "Фокс Нюз", цитирана от БГНЕС.

Най-малко 13 души са убити, съобщи "Скай Нюз Арабия" с позоваване на източници. На свой ред "Ал Хадат" съобщава, че американски военни са сред загиналите. Сред убитите има и деца. Британските служби смятат, че зад атентата стои афганистанският клон на "Ислямска държава".

"Ал Джазира" пък се позовава на източник в службата за сигурност, който твърди за най-малко 15 души са ранени, сред които трима от американската армия.

Според Ройтерс, говорител на САЩ е потвърдил, че самоубийствена атака е могла да причини експлозията. По данни на "Уолстрийт Джърнал", американската армия е била засегната от взрива.

По-рано прессекретарят на Пентагона Джон Кирби потвърди за първия взрив край международната аерогара Хамид Карзай.

"Можем да потвърдим, че е имало експлозия извън летището в Кабул. На този етап не е ясно дали има жертви . Ще предоставим допълнителни подробности, когато ги научим", написа прессекретарят на Пентагона.

Според американските власти има ранени, но все още няма официална информация.

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е информиран за експлозията. Байдън е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Френското посолство в столицата на Афганистан предупреди, че се очаква нова експлозия.

Най-вероятно взривът на единия от пропускателните пунктове към летището е бил самоубийствен. Предполага се, че жертвите са афганистанци.

По-късно говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че групировката категорично осъжда двойния бомбен атентат срещу цивилни граждани на летището в Кабул, като посочи, че инцидентите са станали в район, където силите на САЩ отговарят за сигурността.

Той отбеляза, че групата няма да позволи допълнителни атаки, след като чуждестранните сили напуснат до края на месеца Афганистан и ситуацията на летището в Кабул се прочисти.

Според талибаните най-малко 60 ранени са били хоспитализирани през първите 90 минути от бомбените нападенията.

В момента на и около летището в Кабул има хиляди хора, защото тече евакуацията на западни, афганистански и други граждани преди изтеглянето на САЩ и съюзниците на 31 август, дни след като талибаните овладяха страната и се върнаха на власт.

По-рано днес Великобритания, САЩ и Австралия предупредиха за "много голяма вероятност" от терористична атака.

За атентата вече е докладвано на американския президент Джо Байдън, обявиха от Белия дом.

Междувременно от българското външно министерство съобщиха, че наш сънародник и семейството му са били евакуирани от Афганистан и вече се намират на сигурно място в европейска държава на път за България.

Евакуацията на четиримата от Кабул е извършена от дирекция „Ситуационен център" на МВнР със съдействието на Европейската служба за външна дейност и няколко български посолства, с евакуационни полети на Белгия и Испания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

2

Г-н Колев

27.08 2021 в 16:21

Трябва да си изючително посредствен, циничен, вулгарен и тъп за да злорадстваш при подобна новина.

-1580

1

Bace7

27.08 2021 в 06:59

Това се очакваше, на Бай Дъню сигурно 3 пъти са му сменили памперса?