Асад пред пълна победа в Алепо, местните празнуват

ОFFNews 13 декември 2016 в 10:59 8274 7

Снимка Reuters

Сирийската армия е изтласкала бунтовниците  от последните им позиции в квартал Ал-Фирдус и е установила пълен контрол над Алепо, предава агенция Либанкол, цитирана от ТАСС. 

Същевременно от руския център за помиряване на враждуващите страни съобщават, че силите на режима вече контролират 98% от някогашния най-голям град в страната. Според официално изявление бунтовниците остават на обща площ под 3 км2.  Кадри показват как местни жители в западните части на града празнуват почти пълната победата на режима. 

Сирийската държавна телевизия, цитирана от "Ал Джазира", съобщава, че правителствените войски контролират 99% от бившите територии на опозиционните бойци. "Ал Джазира" също така съобщават за цивилни, според които силите на режима са екзекутирали десетки местни заради предполагаеми връзки с бунтовниците. Тази информация обаче не е потвърдена. 

"Битката в източно Алепо трябва да приключи бързо. Те (бунтовниците - бел. ред.) нямат много време. Трябва да се предадат или да умрат", заявява генерал от комитета за сигурност в Алепо, цитиран от Ройтерс. 

Армията на Башар Асад напредна бързо в Алепо след стартирането на масивна офанзива срещу бунтовниците миналия месец. В рамките на 2 седмици опозицията изгуби почти всички свои позиции в града. 

Победа на режима ще е най-големият триумф за президента Асад в рамките на продължаващата шест години гражданска война и ще сложи край на боевете за най-населявания град отпреди началото на конфликта.

Битката за Алепо започна през 2012 г., а силен тласък за успеха на правителствените сили бе намесата на Русия през октомври 2015 г. Благодарение на подкрепата на руските военни силите на режима успяха да обърнат хода на сраженията и да отвоюват източните части на града. 

По-рано ООН предупреди Сирия и Русия за опасността за цивилните в Алепо. Десетки хиляди души са пристиснати в малкът район в града, останал под контрола на опозицията: "В 8 кв. км имаме над 80 000 човешки същества, всички са един върху друг. Районът може да е сцена на истинско клане, ако армията реши да се пренесе тук", казва зъболекар от Алепо пред "Ал Джазира". 

Преди дни в интервю президентът Башар Асад заяви, че победа в Алепо няма да сложи край на войната, но ще бъде важна крачка напред и повратна точка в конфликта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

6

Емил Станоев

13.12 2016 в 13:20

Даа ! Цру положи много усилия да спаси джихадистите в Алепо но както се казва - удари на камък --.

63994

5

Red or Dead

13.12 2016 в 12:48

Като ОСВОБОДЯТ Сирия,очакваме да започнат ново ОСВОБОЖДЕНИЕ на Европа....без преговори този път!
Ако някой не е разбрал,говоря за ВЕЛИКА РОССИЯ...!

11202

3

Zol

13.12 2016 в 12:14

Добър..лош.. Асад ще запази страната си цяла. Ако запада беше успял досега територията да беше разкъсана на части и управлявана от племенни вождове и религиозни кланове.

13507

2

До всички бойци от ИДИЛ, Ал Нусра, Ал Кайда и други по-дребни терористични организации, репресирани от светски и анти ислямско настроеният ТИРАНИН АСАД!!!

Братя ислямисти, мигранти, ИДВАЙТЕ...
ДЖИХАДИСТИ, ЯЖТЕ, ПИЙТЕ, ЧУКАЙТЕ...

МЕРКЕЛ черпи!!!

Воистина Акбар!!!

77927

1

El Commandante

13.12 2016 в 11:10

Башар ал-Асад: зодия Дева, на 51 години.
Непобедим!

Има всички шансове да управлява Сирия в следващите 20-25 години.

Трън в гъза на Запада.

Велик човек!