Армения потвърди готовност да подпише мирен договор с Баку

OFFNews 03 април 2022 в 15:25 2602 0

Снимка Getty Images

Армения потвърди за пореден път готовността си да подпише мирен договор с Азербайджан. Това заяви днес арменският външен министър Арарат Мирзоян на съвместна пресконференция с италианския си колега Луиджи Ди Майо, предаде БТА, като се позова на ТАСС.

„Днес обсъдихме въпроси на регионалната и международната сигурност. Представих ситуацията, създадена във връзка с политиката на Азербайджан, насочена към етнически чистки в Нагорни Карабах, проникване на азербайджански въоръжени сили в село Парух (с азербайджанско име Фарух, бел. ТАСС), стъпки, създаващи хуманитарна криза в Арцах (Нагорни Карабах, бел. ТАСС), нарушение на режима за спиране на огъня. Смятаме, че международната общност трябва да даде оценка на тези действия на Азербайджан. За пореден път потвърждаваме нашата готовност да подпишем мирен договор с Азербайджан“, каза Мирзоян.

Примирието в Нагорни Карабах след конфликта миналата есен бе постигнато благодарение на тристранно изявление на руския президент Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян. То предвиждаше азербайджанските и арменските сили да спрат на тогавашните си позиции. Редица райони минаха под контрола на Баку, а по допирната линия между войските и по дължината на Лачинския коридор се разположиха руски миротворци.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх