Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Арестуваха либиец, убил лондонска полицайка преди 31 години

OFFNews 20 ноември 2015 в 10:38 2343 0

Полицайка

Снимка Би Би Си

Ивон Флечър беше убита на 17 април 1984 г. при стрелба от либийското посолство в Лондон.

В Англия е арестуван либиец във връзка с убийството на 25-годишната полицайка Ивон Флечър в Лондон през 1984 г., съобщи Би Би Си, позовавайки се на полицията.

Шокиращият инцидент на 17 април 1984 г. става по време на демонстрация около посолството на Либия в британската столица. Емигранти от африканската страна протестират против режима на Кадафи, а Флечър е била сред 50-те полицейски служители, охранявали тази проява.

Изведнъж от прозорец на първия етаж на посолството (“народно бюро“ според особената терминология на онзи режим) започва стрелба по демонстрантите. Използван е пистолет и автоматично оръжие, бе установено в следствието.

Улучена в гърба, младата полицайка умря почти веднага. Ранени бяха 10 демонстранти.

Последва 11-дневна обсада на посолството, но в крайна сметка всички дипломати го напуснаха безпрепятствено и без багажът им да бъде обискиран.

Лондон незабавно прекрати дипломатическите си отношение с Либия и никога не се отказа да търси виновниците за скандалния инцидент. Едва през 1999 г. Триполи „общо отговорност“ за стрелбата и предложи да плати компенсация на близките на Флечър.

Но едва след свалянето и убийството на Кадафи през 2011 г. стана възможен същински напредък в разследването.

Лондонската полиция обяви и награда от 50 000 паунда (над 70 000 евро) за информация, която би довела до залавяне на виновниците.

Либиецът, арестуван вчера в югоизточна Англия е на 50 и няколко години, уточниха властите. Той е заподозрян и за пране на пари. По същото обвинение вчера на различни адреси са задържани още двама либийци – мъж и жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови