Апокалипсис в Китай - реките пресъхват, реколтата се свива след температурни рекорди и суша (галерия)

OFFNews 24 август 2022 в 10:59 8161 0

Сушата в Китай

Снимка Getty Images

Сушата в Китай

Апокалипсис сега - така най-просто може да се определи положението в Китай след продължителната гореща вълна и рекордно малкото валежи, които доведоха до безпрецедентна суша по най-дългата река в страната - Яндзъ.

Китайските метеоролози я определят като най-силната гореща вълна в страната от началото на воденето на статистика през 1961 г. Вече трети месец тя надминава предишния рекорд от 61 дни през 2013 г. Температурите надхвърлят 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) в градове и села в Южен Китай. Чунцин в югозападната част на страната е особено силно засегнат, отбелязва АП.

Високото атмосферно налягане над Западна Русия е причина за горещите вълни в Китай и Европа това лято. Екстремните горещини вероятно са свързани с предизвиканото от човека изменение на климата, въпреки че учените все още не са направили изчисления и компютърни симулации, за да твърдят това със сигурност.

Езерата и притоците са се отдръпнали в резултат на сушата, като са разкрили речните корита и дори 600-годишна будистка каменна резба и скалите под известния павилион Гуанин в Ухан, провинция Хубей, съобщава Би Би Си.

Ниските нива на реките са намалили способността на водноелектрическите централи в района да произвеждат енергия.

Спешните мерки, наложени за пестене на електроенергия, включват затваряне на фабрики, намаляване на работното време на магазините и изключване на климатиците в офис сградите - всичко това в отговор на двойния удар на високото търсене на електроенергия и ниското производство.

В големите градове, разположени по поречието на Яндзъ, Шанхай изключва известните си крайбрежни светлини, а Лучжоу спира уличното осветление през нощта, за да намали натиска върху електропреносната мрежа.

Река Дзялин, приток на Яндзъ, на места се е свила до по-малко от половината от ширината на коритото си в сърцето на Чунцин. Жители и посетители си проправят път през камъните на откритото речно корито, за да си направят селфи и да разгледат оставащия поток вода. Привечер отряд униформени служители използва мегафони, за да нареди на тълпите да се върнат на по-високото място на съседната крайбрежна алея.

По протежение на река Яндзъ, която минава и през центъра на Чунцин, семейства и деца играят в плитката вода близо до основата на оголена колона на мост. Кални ивици по колоната на повече от 8 метра над главите им отбелязват предишните нива на реката. 

Самият пейзаж на Чунцин, мегаполис, който обхваща и околните земеделски земи и стръмни и живописни планини, е променен от необичайно дългата и интензивна гореща вълна и съпътстващата я суша, разказва АП.

Според китайското Министерство на водните ресурси летните валежи в басейна на река Яндзъ са най-ниските от началото на статистиката през 1961 г.

По данни на Националния климатичен център на Китай продължителните регионални горещини също са счупили всички установени рекорди. 

Миналата седмица температурите достигнаха своя връх, като Националният метеорологичен център предупреди за жега в продължение на шест последователни дни между 12 и 17 август.

В провинция Съчуан избухнаха горски пожари, като община Чунцин беше особено силно засегната. Другите провинции в басейна на река Яндзъ също са в състояние на повишена готовност за пожари в пасища и гори.

Миналата седмица районът Бейбей в региона достигна нов температурен рекорд от 45 градуса.

Езерата, захранвани от Яндзъ, като Дунгинг в провинция Хунан, са намалели драстично в район, който е зависим от напояването в земеделието. Най-голямото сладководно езеро в Китай - Поян в провинция Дзянси, се е свило с около 75% според местните власти. Фермерите около езерото тук разчитат на богатата му на хранителни вещества вода, за да напояват своите полета и култури.

Ниското ниво на водата е засегнало и доставките на питейна вода в местните общности, което е принудило властите да пуснат вода от язовирите Три ждрела и Данцзянкоу, за да намалят недостига, съобщава държавната телевизия CCTV.

В целия регион сушата представлява заплаха за есенната реколта в Китай, като в провинция Съчуан вече са пропаднали хиляди декари, посочва Би Би Си.

В село Лонгкуан, разположено на хълмовете южно от град Чунцин, един фермер върви по напуканата кал на дъното на общинския водоизточник. Преди няколко месеца подпорната стена се е пропукала, а заради горещините и сушата е останала само локва с диаметър няколко метра.

На север Ли Симин се разхожда през пожълтелите си оризови полета в град Му'ер, докато звукът от кацащите на близкото летище самолети отеква от склоновете на хълмовете. Тъй като доставките са ограничени, общинската вода, която обикновено отива за оризовите му култури, е пренасочена към овощните градини.

"Молим се на бога, но той не искаше да вали. Молим местното правителство, но то не ни дава вода", казва Ли.

Той използва скъпа вода от чешмата, за да напоява нивите си. Изчислява, че реколтата му от три хектара земя ще бъде 400 килограма ориз, което е по-малко от една трета от обичайната. Фермерите са преместили прибирането на реколтата с половин месец напред, за да не изсъхнат посевите, но преди зърната да са се развили напълно, разказва АП.

Прогнозите са екстремните температури да продължат до края на август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови