АП: Военната хунта е поискала помощ от ''Вагнер''

OFFNews 05 август 2023 в 21:47 3216 4

Шествие в Нигер

Снимка АП/БТА

Граждани на Нигер участват в шествие, свикано от поддръжници на лидера на превратаджиите генерал Абдурахман Тчиани в Ниамей, Нигер, неделя, 30 юли 2023 г.

Военната хунта в Нигер е поискала помощ от руската частна военна компания "Вагнер", тъй като наближава крайният срок, поставен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), за връщането на властта на отстранения президент, каза пред Асошиейтед прес Уасим Насър - журналист и старши научен сътрудник в центъра "Суфан", предаде БТА.

Според Насър искането е било отправено по време на посещение на генерал Салифу Моди - един от лидерите на преврата, в Мали, където той се е свързал с представител на "Вагнер". Информацията, която първо беше оповестена от телевизия "Франс 24", е била потвърдена от трима малийски източници и от един френски дипломат.

"Нуждаят се от "Вагнер", защото компанията ще гарантира запазването на властта им", посочи Насър, като допълни, че наемниците все още не са решили как ще действат.

Западен военен представител, пожелал анонимност, също е казал пред АП, че има информация за осъществен в Мали контакт между хунтата и "Вагнер".

ЕКОВАС постави на лидерите на военния преврат срок до утре да освободят и да върнат на власт демократично избрания президент Мохамед Базум.

Министрите на отбраната на страните членки от африканската организация вчера завършиха плана си за военна намеса.

След като посети Мали, чието правителство симпатизира на нигерската хунта, генерал Салифу Моди предупреди ЕКОВАС да не предприема военна интервенция срещу Нигер, тъй като страната ще направи всичко необходимо, за да не се превръща в "една нова Либия".

Превратът в Нигер бе извършен на 27 юли от военни. Те свалиха първият демократично избран президент, подкрепян от ЕС и САЩ. Военният преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер, предупреди Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация „Конрад Аденауер“, и допълва, че "Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел". Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин приветства преврата и предложи услугите си в африканската държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

4

deyan_h

06.08 2023 в 18:37

Ако не ми бяа резали, щях по
20...)

А Ти тази жалка 1 точка... За спорта или за отчетност? (мисля второто, а?)
Хаха.

345

3

Джендо Джедев

06.08 2023 в 09:36

Деянчо как си е сложил 9 плюсчета... :D

5330

2

deyan_h

06.08 2023 в 02:01

А да проверите, кого новата хунта е поканила за минпец? Ще видим. По заявените цели. -успех на момчорлука.

1236

1

БотоксПутю

05.08 2023 в 22:45

А сваленият президент отправил апел за помощ от САЩ. Скоро ще мирише на пържено вагнерско и заклинания, че их там нет.

 
X

Да помогнем на украинските деца!