Анулирахa вота за импийчмънта на Дилма Русеф

OFFNews 09 май 2016 в 20:57 4421 2

Изпълняващият длъжността председател на долната камара на бразилския Конгрес Валдир Мараняо анулира гласуването, с което парламентът одобри импийчмънта на президента на страната Дилма Русеф.

С гласуване на 17 април беше взето решение за внасяне на процедура по импийчмънт в Сената. Според Мараняо обаче при гласуването са допуснати процедурни грешки. Освен това анулирането на вота е наложително, защото той е бил израз на предубеждение срещу Русеф. 

Искането за анулиране на вота беше внесено от главния прокурор Жозе Едуардо Кардозо, който осигуряваше защитата на Дилма Русеф по време на дебатите в долната камара. 

Решението на председателя на долната камара на Конгреса води до същински хаос, тъй като не е ясно дали Върховният съд, Сенатът или мнозинството от депутатите в долната камара могат да анулират неговото решение.

При всички положения се очаква решението за импийчмънт да се забави. 

За отстраняването на Русеф на 17 април гласуваха 367 депутати, при необходими 342 гласа. Против се обявиха 137 депутати, 7 се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието. Мотивите за искане на импийчмънт са, че Русеф е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

Дилма Русеф научи за анулирането на вота по време на държавна церемония и не успя да скрие изненадата си. В коментар тя каза само, че засега не знае какви ще са последствията от това решение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови