Quantcast

Русеф на косъм от импийчмънта

OFFNews Последна промяна на 18 април 2016 в 07:32 3127 10

Русеф на косъм от импийчмънта

Долната камара на бразилския парламент гласува за отстраняването на президента Дилма Русеф, съобщават световните агенции.

Подкрепилите импийчмънта събраха подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането ѝ 342 гласа. Против отстраняването на държавния глава се обявиха 137 депутати, седем се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието.

Гласуването продължи над шест часа, като всеки от присъствалите 513 депутати трябваше да отиде до микрофона и да обяви решението си в продължение на десет секунди. Но повечето законодатели не спазиха този регламент. Възползвайки се от възможността да се изкажат директно в ефира, гледан от цялата страна, много тях не само правеха гръмки политически изявления, предназначени на потенциалните избиратели, но и изпращаха поздрави на деца, внуци, родители, съпруги и земляци, отбелязва ТАСС. Между привържениците и противниците на импийчмънта неведнъж избухваха сблъсъци и размяна на остри реплики и обиди, атмосферата в залата беше наелектризирана.

В 23.07 часа местно време лагерът на импийчмънта премина необходимите 342 вота /две трети от гласовете/, необходими за изпращането на процедурата в Сената, който ще има последната дума, предаде Франс прес. Депутатите от дясната опозиция ликуваха, пеейки химна на феновете на националния отбор на Световното първенство по футбол от 2014 г. "Аз съм бразилец, с много гордост и много любов".

Половина час преди това председателят на парламентарната група на Партията на трудещите се Жозе Гимараис призна "временното поражение". "Превратаджиите спечелиха тук, в камарата", но "това временно поражение не означава, че войната е изгубена", заяви той пред журналисти. "Сега ще водим диалог със Сената, за да може той да коригира действията на пучистите, ръководени от хора без морален авторитет", добави Гимараис.

Процедурата по импийчмънт ще продължи в Сената, който може да сложи край на 13-годишното управление на лявата Партия на трудещите си в силно разделената южноамериканска държава, отбелязва Ройтерс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2016 в 11:48

Грантовите сайтове системно оплюват бразилското правителство, защото такива са указанията от Четвъртия хилядолетен райх. Омерзен съм.

18.04 2016 в 10:46

А пък някой може да си помисли, че епицентър на корупцията е Едуардо Куня и сие... А когато настъпиш змята тя хапе... Дилма и РП са трън в очите на САЩ (уикилийкс) и са били подслушвани след като дават петролните си полета на Китай, а не на компании от САЩ...Лула да Силва извади Бразилия от третия свят и я буташе да се превърне в една модерна, социална държава, но това не се харесва на мнооогооо хора там и в САЩ...уелком то дъ риъл уърлд Нео...

18.04 2016 в 10:44

... и една неточност в написаното от мен: съдията не е от Къбреува, Съо Паулу, а от Куричиба, Сънта Катарина. Извинете!

18.04 2016 в 10:43

Бате Влади, не претендирам да съм експерт по бразилските въпроси, претендирам да имам най-много и най-качествена информация по темата от коментиращите тук (освен това, политическите коментари са ми страст, та - знам за какво говоря). Популисткият ход (а пропо - той е само един, значим) е на да Силвъ - на Стария континент е познат като Guaranteed minimum income - на всеки гражданин на Бразиу, който няма приходи (или съответните са под дадено ниво) му се полагат месечно 800 реаис без да полага каквито и да труд, повинност, итн. Проблемът е, че там това са над 60% от населението. Това, в комбинация с Petrobras души Бразиу. Но те ще се оправят, при това - бързо. Защо смятам така ще оставя за себе си, докато не видя някаква градивност в коментарите. Хубав ден!

18.04 2016 в 10:10

Специалисте по бразилските въпроси, Русеф вкара страната в незапомнена рецесия със серии от популистки ходове, типични за венсеремосите. Обвърза се и с един мъртвороден кон (БРИКС-ът на Путя). А я да видим и от коя партия е... аааааа, Работническа Партия. Разправяй после, че не била червена мешина... :D

18.04 2016 в 09:55

Кръвта вода не става. Имаш ли Балканския ген....

18.04 2016 в 09:24

Този съдия (за какъвто роден първообраз нищо не ми изниква, защо ли?!) е намерил вратичка в закона, която му позволява да вкара да Силвъ в дранголника за 15ина години, заради корупционната схема на Petrobras (най-общо казано - едно ПЧП, което се източва, чрез договори с "верните" фирми, а се пълни от нац. бюджет). За да го спаси Джиума (тук вече отговорността си е нейна) създава нарочно министерство и назначава да Сиувъ за министър. Това се прави, за да може да се прекрати делото от Къбреува и да се пренасочи към специализирания съд (и тук аналогиите с нашия ВСС не са неточни). Тогава подскачат опозицията, разръчкват няколкостотин хиляди (от около 228 мио. население) и почват драмите.
И да - не скачам, следователно съм червен, но пък имам огънче - следователно не съм гей.

18.04 2016 в 09:18

Абе, някой от изказващите се да е ходил някога в Бразиу?! (Да, за ваше сведение така се казва държавата; Брасилия е градът-столица) Джиума Русеф, както се казва Президентът има общо с "червените" колктото вие двамата/двете - с добро образование: в смисъл - чували сте, че го има, ама какво от това?!
Аз, за ваше сведение, бях до 08.04. там. Пообиколих доста, поразпитах доста и мога да ви кажа нещо, което няма да чуете от преписани "опорни точки" тук и там. Не Джиума е проблемът, а Лулъ да Сиувъ. В момента там се случва нещо, което ако благовъзпитаните ви главички осъзнаят, може вместо да си хабят работното време във формуни войни, да го инвестират в образоване и да променят нещо в собствената ни Държавичка. И така - Лулъ е епицентърът на корупцията (що ми изниква един широкообемен образ), който след като слиза от управлението е подведен под отговорност от един съдия от Къбреува.

18.04 2016 в 09:06

На още една червена пача й духнаха под опашката. Да се готви Боковица... :D

18.04 2016 в 08:05

90% от бразилците били носители на котешкия паразит в мозъка, който водел до шизофрения. Вероятно затова си избраха габровската червена терористка за президент. Изглежда, че и 10% нормални са достатъчни да поправят стореното. Къде са слагачите, които я развеждаха из България като осмото чудо?