Англия премахва ковид-светофара за влизащи в страната

OFFNews 21 септември 2021 в 14:47 2760 0

Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани от 4 октомври, съобщи МВнР. 

По информация на посолството ни в Лондон властите премахват сегашната „светофарна система“ на оценяване на съответните държави, като тя ще бъде заменена с единен „червен“ списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.

Как новите правила засягат пътуванията на българските граждани?

България е извън „червения“ списък. Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън „червения“ списък, не е нужно да си правят тест преди отпътуване, не е нужно да резервират и заплащат тест за COVID-19 на 8-ия ден след пристигането си в Англия, не е нужно да се карантирират у дома или на друго място за 10 дни след пристигането си. 

Напълно ваксинираните следва да резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането в Англия. Необходимо е и да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането.

Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация с една от следните ваксини - Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna или Janssen, както и да са изминали поне 14 дни от поставянето на последната доза. Ваксинационната програма трябва да е одобрена във Великобритания, Европа или САЩ. Признава се и смесването на дози от различни ваксини (Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna). Ваксинирането се доказва с документ на цифров или хартиен носител, издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко: име и фамилия; дата на раждане; марка и наименование на производителя на ваксините; дата на ваксинация за всяка доза; държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат. Ако документът не съдържа тази информация, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните. В противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство. 

Българските граждани, които не са напълно ваксинирани и пътуват от страни, извън „червения“ списък, трябва да си направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване. Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигане. Неваксинираните също така ще бъдат поставяни в 10-дневна карантина след пристигането в Англия у дома или на мястото, където са отседнали. Те трябва да си направят тест за COVID-19 на или преди 2-рия и на или след 8-ия ден от пристигането си.

Периодът на карантина може да бъде намален чрез схемата „Test to Release“. Пътуващите могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия, като при отрицателен резултат от това изследване те ще бъдат освободени от задължението за самоизолация за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Гражданите, които са били в държава или територия от „червения“ списък през последните 10 дни, ще имат право да влязат само ако са британски или ирландски граждани или имат право на пребиваване във Великобритания. В рамките на 3 дни преди пътуването си до Англия те трябва да направят тест за COVID-19, да резервират и заплатят пакет за престой в одобрен карантинен хотел и тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден от пристигането. Необходимо е и да бъде попълнен формулярът за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането в страната. Тези граждани подлежат на карантина в одобрен карантинен хотел, както и на тестове за COVID-19 на 2-ия и 8-ия ден от пристигането.

По информация на посолството ни в Лондон и за Шотландия от 4 октомври „светофарната система“ ще бъде заменена от един „червен“ списък със страни и територии и опростени мерки за пътуване за пристигащите от останалия свят. Настоящите ограничения, приложими за сегашния „кехлибарения“ списък от страни, ще се прилагат за пътуващите от страни, които не са в „червения“ списък, като пътниците, които са напълно ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина. На този етап Шотландия не е приела решение за премахване на изискването за тест за COVID-19 преди пътуване и за използване на тестове, различни от PCR, на втория ден. Повече информация може да откриете тук: https://www.gov.scot/news/international-travel-restrictions-to-be-relaxed-and-simplified/

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови