Амнести: Стотици са изтезавани зверски от египетския режим

OFFNews 13 юли 2016 в 15:03 3725 3

Режимът на президента Адбел ал Сиси е замесен в изчезването, смъртта и изтезанието на стотици политически активисти, протестиращи и студенти, пише в доклад правозащитната организация Амнести Интернешънъл. 

Според Амнести от началото на 2015 г. има скок в броя на отвлечени и изчезнали. Изгубени са следите на деца на 14-годишна възраст. По информация на местни неправителствени организация между трима и четирима изчезват всеки ден, след като тежковъоръжени представители на силите за сигурност щурмуват домовете им. Някои от тях остават задържани в продължение на месеци и често прекарват цялото време с белезници и превръзки на очите. 

"Докладът разкрива шокиращи и безмилостни тактики, които египетските власти са готови да използват в опитите си да сплашат и да накарат протестиращи и дисиденти да замълчат", казва директорът Филип Лутър, отговарящи за програмата на Амнести в Близкия изток и Северна Африка. 

Той допълва, че т.нар. "принудително изчезване" е ключов инструмент за сплашване в арсенала на режима и често бива прикриван за аргумента за борба с тероризма и принадлежност към забраненото "Мюсюлманско братство".

Документът на правозащитната организация разглежда общо 17 случая. Два от тях се отнасят до 14-годишните момчета Мазин Мохамед Абдала и Асер Мохамед. 

Мазин бива отвлечен през септември 2015 г., след което е подложен на тормоз, включително многократно изнасилване с дървена пръчка с цел извличане на фалшиви показания. Еднакво тежка е съдбата на Асер, който е бил увесен във въздуха и измъчван с електричество, отново, за да бъде извлечени желаните сведения.  
 
26-годишният Ислам Халил е държан в плен 122 дни, през цялото време е бил с вързани ръце и покрити очи. Мъжът е бит, изтезаван с електричество, включително и по гениталиите, и провисван от ръцете и глезените си часове наред, докато изгуби съзнание. 

В доклада се твърди, че следите от насилие по намерения мъртъв през февруари италиански студент Джулио Реджени, отговарят на способите, използвани от властите. Управляващите отричат да имат нещо общо със случая.

Смята се, че стотици са задържани в сградите министерството на вътрешните работи, намираща се до площад Тахрир - сцена на започналите преди 5 години протести срещу режима на Хосни Мубарак.  

Филип Лутър призовава египетският президент Абдел ал Сиси да нареди на агенцията за национална сигурност да спре бруталните практики. По думите му всички, които се намират в такива условия, трябва да имат контакти с адвокат и близките си, а мирните протестиращи да бъдат незабавно освободени. 

Друго искане на Амнести Интернешънъл е да се сформира независима комисия, която да разследва всички държавни органи, включително и армията, без никаква намеса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

3

TOR

13.07 2016 в 16:37

ДА се готвят Египет, Судан,Сомалия, Мозабик, ЮАР и кой ли още не...
Бесни кучета, дееба...

29217

1

Лопе де Вега

13.07 2016 в 15:09

Изпратете танковете през Либийската пустиня да свалят ал-Сиси и ще получите нещо много по-страшно от Сирия и Ирак взети заедно!

Поздрав!