Quantcast

580 загинали и 4000 ранени в конфликтите в Кайро

Последна промяна на 17 август 2013 в 10:17 1043 1

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Египет
Сблъсъци между полиция и протестиращи в Египет

В четвъртия ден на кървавите сблъсъци в египетската столица Кайро представители на египетската армия са влезли в джамията „Ал Фатех“ в Кайро и преговарят с протестиращите, предаде CNN.

Видеокадри, разпростанени днес от две египетски телевизии, показаха военнослужещи, които влизат и излизат от джамията на площад „Рамзес“ в египетската столица.

Представителите на силите за сигурност са призовали демонстрантите да напуснат джамията. Демонстрантите обаче са поставили условие да не бъдат арестувани или нападани от враждебно настроени цивилни граждани извън джамията.

Джамията „Ал Фатех“ бе превърната в измпровизирана полева болница от организацията Мюсюлмански братя след вчерашните сблъсъци в Кайро. Ислямистката организация е поддръжник на сваления с военен преврат египетски президент Мохамед Морси и бе обещала „ден на гнева“ в петък.

Само вчера са убити между 17 и 54 души в Кайро, предадоха държавните медии. Около 1000 души са потърсили убежище в джамията след полунощ.

Конфликтът избухна в сряда, когато армията започна да изтласква Мюсюлмански братя от убежищата им в Кайро. В рамките на четири дни загинаха 580 души, а 4000 бяха ранени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2013 в 10:40

Не мисля че конфликта е избухнал в сряда, нито че за него са виновни военните.
Населението на Египет е може би 80 милиона.
Преди по-малко от 100 години, е било три и половина милиона.
Ако я нямаше армията, там сигурно щеше да има по хиляда трупа на час само пред телевизионните камери. Настрани - повече.
Но ще е хубаво Специалният пратеник на ООН по тия въпроси, Самият Николай Младенов, да хвърли малко повече светлина по проблемата.