Американски военни задържаха похитителите на танкера Central Park с двама българи в екипажа

OFFNews 27 ноември 2023 в 15:02 1601 0

Танкер

Снимка Frans Anemaet

Central Park

Военноморските сили на САЩ са заловили въоръжените лица, които вчера задържаха временно танкер, свързан с Израел, близо до бреговете на Йемен, казват официални представители за Асошиейтед прес.

"Петима въоръжени лица слязоха от кораба и се опитаха да избягат с малката си лодка. Масонът преследва нападателите, което доведе до евентуалното им предаване", казват от Централното командване, което не идентифицира нападателите, но съобщава, че рано тази сутрин е последвало изстрелване на ракета от контролирания от хутите Йемен.

Двете балистични ракети са се разбили в близост до американския военен кораб, който е помагал на танкера в Аденския залив, на фона на поредица от нападения срещу кораби, свързани с войната между Израел и "Хамас".

„Ракетите паднаха в Аденския залив на приблизително 10 морски мили (18,5 километра) от корабите. Няма щети или докладване за наранени от екипажа", се посочва в изявлението на Централното командване.

Международно признатото правителство на Йемен, което е базирано в близкия Аден, обвини бунтовниците за превземането в изявление, предадено от тяхната държавна информационна агенция.

„Правителството на Йемен поднови осъждането си на актовете на морско пиратство, извършени от терористичните милиции хути с подкрепата на иранския режим, последният от които беше отвличането на Сентрал Парк“, се казва в изявлението.

Бунтовниците, които контролират столицата Сана, не признаха нито превземането, нито ракетната атака.

Рано тази сутрин танкерът беше освободен от американски военни и моряците вече са в безопасност. 

Американският военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от търговския танкер в Аденския залив, съобщи Ройтерс. Нападателите не са идентифицирани, уточнява БТА.

Компанията, която е собственик на кораба, е потвърдила, че освободеният танкер е наистина "Central Park".

Плавателният съд е натоварен с фосфорна киселина и плава под флага на Либерия. Той е под управлението на многонационалната корабна компания "Зодиак меритайм", част от "Зодиак груп" на израелския милиардер Ейял Офер. Предполага се, че именно това е причината плавателният съд да стане обект на поредицата нападения в региона, откакто започна войната между Израел и "Хамас".

Преди дни, в Червено море беше задържан друг, свързан с Израел кораб, на борда, на който също има българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика